În baza protocolului aprobat, transportul internațional de mărfuri atât în regim bilateral, cât și în tranzit pentru autovehiculele care corespund normelor EURO III şi mai sus, va fi efectuat într-un regim liberalizat, fără necesitatea de a deține autorizații pentru efectuarea transportului internațional. Anterior, autorizațiile respective costau între 8 și 12 euro per cursă.
Astfel, sunt încurajate dezvoltarea transportului internaţional de mărfuri şi extinderea pieţei de afaceri pentru transportatorii autohtoni. Anul trecut, Kievul a acordat transportatorilor moldoveni 55700 de autorizații de transportare a mărfurilor. Datele statistice arată că 80 la sută din transporturile de tranzit au loc prin Ucraina.
De asemenea, va fi dezvoltată și colaborarea moldo-ucraineană în domeniul aviatic. Tarifele pentru serviciile aeriene vor fi stabilite liber, conform principiilor de concurenţă loială. Totodată, vor fi create premise pentru creșterea numărului de companii care vor opera zboruri între cele două ţări. Sporirea nivelului de competiţie pe piaţa serviciilor aeriene va îmbunătăți calitatea serviciilor prestate şi va contribui la reducerea preţurilor la biletele de avion.
Documentele bilaterale în domeniile auto și avia au fost semnate în marja Forumului de Securitate de la Kiev, la 12 aprilie curent, în prezența premierilor Pavel Filip şi Volodimir Groisman, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.
Trimite e-mail | Printeaza
Economie
23.05.2018Guvernul a aprobat astăzi două hotărâri privind liberalizarea transportului auto și aerian dintre Republica Moldova și Ucraina
Comentarii (0)