Trimite e-mail | Printeaza
Social
14.06.2018

Parlamentul a votat proiectul de lege cu privire la promovarea ocupării forței de muncă, în lectură finală

Parlamentul a votat proiectul de lege cu privire la promovarea ocupării forței de muncă, în lectură finală

Angajatorii care vor angaja șomeri din grupurile vulnerabile, inclusiv persoane cu dizabilități, ar putea primi subvenţii din partea statului pentru compensarea parţială a salariului acestora. Parlamentul a votat, în ședința de astăzi, proiectul de lege cu privire la promovarea ocupării forței de muncă, în lectură finală.

Proiectul propune oferirea de subvenţii lunare în sumă egală cu 30% din mărimea salariului mediu pe economie pentru anul precedent, pe un termen de 6 luni, pentru fiecare şomer angajat. Subvenţia se acordă în special pentru compensarea parţială a salariului şomerului angajat.

Subvenţionarea locurilor de muncă este destinată şomerilor supuşi riscului de excluziune socială, cu scopul facilitării integrării acestora în câmpul muncii. Noile prevederi se referă la următoarele categorii de șomeri: persoanele în vârstă de 50 ani şi peste, persoanele eliberate din locurile de detenţie, victimele ale traficului de fiinţe umane, după reabilitarea psihologică şi socială, persoanele care se luptă cu consumul de substanţe, victimele violenţei în familie și alte categorii vulnerabile.

La fel, se vor oferi subvenţiile pentru crearea sau adaptarea locurilor de muncă pentru persoanele cu dizabilităţi, angajate cu contract individual de muncă, pe un termen nedeterminat. În aceste cazuri se va compensa 50% din costurile necesare creării sau adaptării locului de muncă, suportate de către angajator, iar mărimea subvenţiei nu va depăşi cuantumul a 10 salarii medii lunare pe economie pentru anul precedent pentru fiecare loc de muncă creat sau adaptat.

Potrivit autorilor, scopul proiectului este prevenirea și reducerea șomajului și efectelor sociale ale acestuia, reducerea riscului de șomaj și asigurarea unui nivel ridicat al ocupării și adaptării forței de muncă la cerințele pieței muncii. Noua lege-cadru va înlocui legislația existentă în domeniu și va reglementa elaborarea, coordonarea, implementarea şi controlul politicii de promovare a ocupării forţei de muncă, va monitoriza piaţa muncii, se va referi la statutul şomerului, măsurile de ocupare a forţei de muncă și finanţarea acestora. Proiectul a fost elaborat cu suportul expertului de nivel înalt al EU pe domeniul muncă.

Proiectul a fost susținut de 53 de deputați din cei prezenți la ședință, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus