Guvernul a aprobat astăzi semnarea unui precontract cu un consorțiu internațional de investitori, care prevede cumpărarea și deetatizarea acțiunilor nou emise de banca de importanță sistemică BC „Moldova Agroindbank” SA, după ce ieri consorțiul a primit permisiunea Băncii Naționale a Moldovei pentru achiziționarea a 41,09% din acțiunile acestei bănci comerciale.
Consorțiul este format din Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Horizon Capital - gestionar al unui fond de investiții creat de instituții financiare internaționale notorii și Invalda INVL - societate de investiții cotată din Lituania, cu experiență în sectorul financiar-bancar. Consorțiul intenționează să realizeze achiziția preconizată printr-o societate de investiție special creată în acest scop - HEIM PARTNERS Ltd., înregistrată în Marea Britanie, cu sediul la Londra.
Prim-ministrul Pavel Filip a subliniat că decizia este una foarte importantă, în condițiile în care unul dintre obiectivele principale ale Guvernului a fost stabilizarea sistemului bancar. Astfel, în conlucrare cu Fondul Monetar Internațional și Uniunea Europeană, au fost promovate reforme de amploare cu scopul transparentizării și fortificării băncilor licențiate.
„Ne-am angajat nu doar în fața partenerilor, dar și singuri în fața noastră și a cetățenilor să lăsăm după acest mandat un sistem bancar sănătos, pentru că multe semne de întrebare se refereau la transparența acționarilor în câteva bănci care erau și continuă să fie cele mai mari din Republica Moldova. Mulțumesc colegilor care au muncit la elaborarea hotărârii. Ne dorim ca această tranzacție să fie una de succes și cu efectele pe care le așteptăm”, a spus premierul.
Potrivit autorilor proiectului, decizia Guvernului de a cumpăra și ulterior a vinde acțiunile nou emise ale BC „Moldova Agroindbank” va contribui la asigurarea stabilității acestei bănci, va ajuta la îmbunătățirea guvernării corporative a acesteia, va oferi protecția necesară potențialilor investitori și va impulsiona și mai mult reformarea sistemului bancar.
Ținând cont că BC „Moldova-Agroindbank” SA este o bancă de importanță sistemică și că au expirat mai mult de 3 luni de la expunerea la vânzare pe piața reglementată a acțiunilor noi ale băncii emise prin decizia organului său executiv urmare a anulării acțiunilor neînstrăinate ale foștilor deținători, Comitetul Național de Stabilitate Financiară a înaintat Guvernului propunerea de a iniția negocieri cu potențialii achizitori în vederea vânzării acțiunilor respective. Legea prevede că perioada totală de deținere a acțiunilor de către Guvern nu trebuie să depășească 90 de zile.
În cazul semnării unui precontract cu consorțiul internațional și lansării procedurii de cumpărare-vânzare prevăzută de lege, licitația va fi deschisă în aceleași condiții tuturor potențialilor cumpărători care au obținut permisiunea prealabilă a Băncii Naționale a Moldovei. Procedura respectivă nu afectează activitatea băncii, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.
Trimite e-mail | Printeaza
Economie
20.06.2018Guvernul a aprobat semnarea unui precontract cu un consorțiu internațional de investitori, care prevede cumpărarea și deetatizarea a 41,09% din acțiunile BC „Moldova Agroindbank” SA
Comentarii (0)