Rezultatele au fost prezentate în cadrul ședinței de astăzi a Comisiei economie, buget și finanțe. Potrivit Președintei Consiliului Concurenței, Viorica Cărare, ca urmare a neregulilor depistate de către organul de supraveghere, întreprinderile care au admis abateri au fost amendate cu 12.5 milioane de lei, valoarea sancțiunilor achitate în bugetul de stat dublându-se față de 2016. Anul trecut, în instanțele naționale au fost examinate 54 de dosare cu participarea Consiliului, în 90% dintre cazurile finalizate Consiliul a obținut câștig.
Raportul constată o creștere de peste o treime a numărului concentrărilor economice internaționale notificate către Consiliul Concurenței, fapt ce denotă o creștere a complexității investigațiilor.
Impactul intervențiilor Consiliului Concurenței în beneficiul consumatorilor prin combaterea practicilor abuzive a constituit aproape 90 milioane de lei, iar prin combaterea cartelurilor a fost de 87 milioane de lei.
În 2017, cea mai mare pondere a ajutorului de stat a fost acordat pentru dezvoltare regională (84%) și prestarea serviciilor de interes economic general (8%). De asemenea, în 2017, Consiliul Concurenței a implementat 5 proiecte de asistență externă cu suportul donatorilor străini.
Tot astăzi, Comisia economie, buget și finanțe a audiat Raportul auditului situațiilor financiare ale Consiliului Concurenței la 31 decembrie 2017.
Comisia economie, buget și finanțe a luat act de ambele rapoarte, iar Biroul permanent va decide dacă acestea vor fi dezbătute în plenul Parlamentului.
Raportul de activitate al Consiliului Concurenței pe anul 2017 este public și poate fi consultat pe site-ul Parlamentului, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.
Trimite e-mail | Printeaza
Economie
27.06.2018Raportul de activitate a Consiliului Concurenței pe anul 2017 denotă o creștere a performanțelor autorității de concurență
Comentarii (0)