Prim-ministrul Pavel Filip și Dafina Gercheva, Coordonatoarea Rezidentă ONU și Reprezentanta Rezidentă PNUD în Moldova, au prezidat astăzi cea de-a treia ședință a Comitetului de coordonare a Cadrului de Parteneriat Organizația Națiunilor Unite (ONU) – Republica Moldova. În cadrul ședinței au fost evaluate beneficiile parteneriatului ONU-Republica Moldova și au fost discutate modalitățile de depășire a dificultăților în realizarea obiectivelor comune.
Premierul Pavel Filip a exprimat recunoștință ONU pentru asistență valoroasă și de lungă durată acordată Republicii Moldova în implementarea agendei de reforme și avansarea pe calea modernizării țării.
„Mizăm și în continuare pe sprijinul ONU în asigurarea dezvoltării durabile a țării noastre prin buna guvernare și respectarea drepturilor omului, creșterea economică sustenabilă și incluzivă și, nu în ultimul rând, dezvoltarea socială echitabilă. Guvernul optează pentru valorificarea eficientă a asistenței ONU, care va avea drept impact rezultate tangibile pentru cetățeni și creșterea nivelului de viață a acestora”, a spus premierul.
Participanții la ședință au evaluat realizarea în anul 2017 a Cadrului de Parteneriat ONU – Republica Moldova 2013-2017, precum și progresul în implementarea noului Cadru de Parteneriat, pentru perioada 2018-2022.
Rezultatele programului comun pentru anul trecut vizează trei dimensiuni: guvernarea democratică, justiția, egalitatea de gen și drepturile omului; dezvoltarea umană și incluziunea socială; mediu, schimbarea climei și gestionarea riscului de dezastre. Coordonatoarea Rezidentă ONU, Dafina Gercheva, reprezentantă rezidentă PNUD în Moldova, a subliniat că ONU este angajată ferm să dezvolte în continuare cooperarea cu țara noastră și a mulțumit Guvernului pentru conlucrarea excelentă.
În ceea ce privește aplicarea noului Cadru de Parteneriat, care reprezintă un instrument esențial pentru punerea în aplicare a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD) în țara noastră, reprezentanții Agențiilor ONU au relevat evoluțiile pozitive pentru construirea unei guvernanțe transparente și responsabile, asigurarea unei creșteri economice durabile, precum și pentru îmbunătățirea gestiunii durabile a mediului. Raportorii au accentuat importanța asigurării unei mai bune mobilizări a resurselor umane și a celor financiare pentru atingerea tuturor priorităților și țintelor stabilite.
De asemenea, a fost analizat procesul de elaborare a Strategiei Naționale de Dezvoltare „Moldova 2030”. Cel târziu în luna septembrie, aceasta urmează să fie expusă spre consultări publice. „Adoptarea Strategiei este o prioritate a Guvernului, în contextul alinierii la Agenda 2030 şi la prevederile Acordului de Asociere RM-UE. Este un document strategic foarte important, centrat pe om, care determină viziunea de dezvoltare a țării noastre conform celor zece obiective stabilite”, a subliniat Pavel Filip.
Prim-ministrul a solicitat implicarea maximă a autorităților publice în procesul de definitivare a Strategiei, precum și de implementare a cadrului actual de parteneriat ONU-Republica Moldova, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.