Stadiul actual al procesului de negocieri privind reglementarea transnistreană a fost analizat în această seară în cadrul ședinței Comisiei guvernamentale pentru reintegrarea ţării, prezidată de premierul Pavel Filip. Șeful Executivului a menționat importanța activității Comisiei în impulsionarea dialogului Chișinău - Tiraspol și în promovarea politicilor sectoriale de reintegrare a țării. Premierul a reiterat că pentru a asigura o dinamică pozitivă și rezultate viabile, este absolut necesară implicarea promptă și profesionistă a instituțiilor responsabile pentru domeniile de referință.
În context, au fost prezentate evoluțiile înregistrate în procesul de negocieri, inclusiv pe platforma „5+2” și la nivelul grupurilor de lucru sectoriale – după o pauză îndelungată a fost relansat grupul de lucru pentru drepturile omului. Totodată, a fost evidențiată semnarea, în primul semestru al anului curent, a trei documente sectoriale în domeniul veterinar, rutier, precum și în sfera telecomunicațiilor. Eforturile autorităților rămân a fi orientate spre implementarea documentelor respective, dar și a deciziilor protocolare semnate în luna noiembrie 2017.
În mod special, au fost discutate aspectele ce țin de implementarea Deciziei protocolare privind participarea în traficul rutier internațional a autovehiculelor din regiunea transnistreană, care nu desfășoară activități comerciale. În acest sens, s-a menționat că sunt întreprinse toate măsurile necesare de ordin organizatoric, tehnic și juridic pentru a asigura lansarea procesului de înregistrare a mijloacelor de transport respective începând cu data de 1 septembrie curent.
De asemenea, în cadrul ședinței, a fost efectuată o retrospectivă detaliată pe marginea activităților desfășurate la reuniunea de la Roma din 29-30 mai curent. Totodată, au fost punctate prioritățile incluse de către partea moldovenească în pachetul ,,Berlin plus”, care urmează a fi realizate până la finele anului 2018. Din acestea fac parte: modernizarea podului de la Gura Bîcului-Bîcioc, finalizarea procesului de transmitere a certificatelor de acces la terenurile agricole până la 1 august curent, asigurarea bunei funcționări a celor opt școli cu predare în grafie latină din regiune, dar și eliminarea tuturor barierelor în calea liberei circulații a locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului.
Premierul a apreciat progresele în negocieri, accentuând că eforturile pentru accelerarea proceselor inițiate necesită a fi continuate, iar mobilizarea experților în domeniu va permite soluționarea promptă a problemelor cu care se confruntă populația de pe ambele maluri ale Nistrului şi atingerea obiectivului guvernamental de reintegrare a țării, a relatat Direcţia comunicare şi protocol a Executivului.
Trimite e-mail | Printeaza
Politic
11.07.2018Ședința Comisiei guvernamentale pentru reintegrarea ţării: evoluțiile în reglementarea conflictului transnistrean și prioritățile pentru anul curent
Comentarii (0)