Aspectele privind implementarea proiectului de interconectare a sistemelor electroenergetice ale Republicii Moldova și României au fost discutate astăzi, la Guvern, într-o ședință prezidată de prim-ministrul Pavel Filip. Șeful Executivului a subliniat importanța avansării în realizarea proiectelor ce vor contribui la dezvoltarea pieței de energie electrică și sporirea nivelului de securitate energetică a țării noastre.
În acest context, s-a concluzionat asupra fezabilității continuării proiectului de interconectare asincronă a sistemului electroenergetic al Republicii Moldova cu cel din România, cu abordare etapizată. Astfel, autoritățile vor purcede la implementarea proiectului prin construcția primului modul al stației back-to-back, cu capacitatea de 300 MW, în stația electrică de transformare Vulcănești. Pentru îndeplinirea condițiilor de fezabilitate tehnico-economică a acestei etape, UE urmează să decidă asupra alocării întregii componente a grantului în valoare de 40 milioane de euro.
De asemenea, proiectul va fi susținut financiar de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare și Banca Europeană de Investiţii. Adițional, în anul curent urmează a fi negociat și semnat Acordul de finanțare cu Banca Mondială pentru construcția liniei electrice aeriene Vulcănești-Chișinău.
În același timp, vor continua eforturile în vederea implementării proiectului de interconectare comună a țării noastre și Ucrainei cu ENTSO-E (Rețeaua Europeană a Operatorilor de Transport și Sistem pentru Energie Electrică), potrivit unui comunicat difuzat de guvern.
Trimite e-mail | Printeaza
Economie
11.07.2018Republica Moldova continuă implementarea proiectului de interconectare electroenergetică cu România
Comentarii (0)