Petroliștii în luna iulie au dreptul la un adaus la prețul carburanților de max. 4 lei/litru cea ce este cu 0,5 lei mai puțin decât media din ultimii doi ani, scrie pe blogul său economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță.
Prețul la petrol pe piața internațională continuă să crească. Astfel, în primele 12 zile din luna iulie prețul petrolului BRENT Europa a crescut cu 4,2% comparativ cu prețul mediu din luna iunie. Însă datorită aprecierii leului moldovenesc față de dolar, mulțumim gastarbaiterilor, care trimit bani acasă, recalculat în lei prețul la petrol a crescut cu doar 3,7%. Astfel, prețului petrolului într-un litru de benzină s-a majorat de la 7,89 lei/litru în luna iunie la 8,18 lei/litru în primele 12 zile din luna iulie.
În ultimele 2 luni ANRE pentru a treia oară încearcă majorarea prețului plafon la produsele petroliere, care sunt suspendate prin deciziile de judecată. Drept consecință, petroliștii în luna iulie au o oportunitate de adaus comercial la Benzina 95 cu 0.5 lei/litru mai puțin decât media din ultimii doi ani, care a fost de 4,5 lei/litru. În realitate, în această perioadă petroliștii au avut un adaus mediu de 4,2 lei/litru chiar dacă prețul plafon le permitea mai mult.
Dacă ținem cont că Moldova importă lunar 80 milioane litri de produse petroliere, din care benzina constituie circa 15%, restul sunt importuri de motorină, putem spune că deciziile de judecată au tăiat din oportunitățile de venit ale petroliștilor în proporție de 20-40 milioane lei lunar.
Dar chiar și la nivelul de 4 lei/litru adausul petroliștilor în Republica Moldova este cu 30% mai mare decât a petroliștilor din SUA, care constituie 3,05 lei/litru.
Cea ce are de făcut guvernul este să atace în continuare deciziile ”curioase” ale ANRE, însă cel mai important să vină cu un proiect de lege nou, care ar introduce reguli transparente și corecte de reglementare a pieții produselor petroliere.
Iar Comisia Parlamentară de Economie Buget și Finanțe ar trebui să aibă bănuieli rezonabile că la ANRE ceva e putred, dacă deja a doua decizie a lor este suspendată de judecată.
Trimite e-mail | Printeaza
Economie
12.07.2018Veaceslav Ioniță: Veniturile petroliștilor puse în țarc prin deciziile instanțelor de judecată
Comentarii (0)