Aplicarea noilor prevederi va contribui la eficientizarea controalelor asupra produselor alimentare destinate copiilor și elevilor, asigurarea corectitudinii și transparenței la procurarea, livrarea și prelucrarea produselor respective și, ca rezultat, la prevenirea intoxicațiilor alimentare. Guvernul a aprobat o instrucțiune în acest sens.
Instrucțiunea stabilește etapele și responsabilitățile tuturor actorilor implicați în organizarea alimentației în instituțiile de învățământ general, la toate etapele – de la licitarea produselor sau serviciilor alimentare până la recepționarea bucatelor finite de la blocul alimentar și servirea lor copiilor și elevilor.
Documentul prevede o serie de activități menite să eficientizeze alimentația copiilor și elevilor, inclusiv în ceea ce ține de planificarea alimentației, prepararea și livrarea bucatelor, controlul zilnic al calității produselor livrate și a bucatelor preparate, cu respectarea porțiilor alimentare pentru fiecare copil/elev. Totodată, conform standardelor stabilite, va fi asigurată respectarea riguroasă a cerințelor sanitaro-igienice.
Începând cu 1 septembrie curent, normele financiare alocate pentru alimentația copiilor și elevilor în instituțiile educaționale vor fi majorate cu 2 lei per copil pe zi.
Zilnic, peste 305 mii de copii și elevi sunt alimentați în instituțiile de învățământ din țară. În bugetul pentru anul curent, în acest scop este prevăzut circa 1 miliard de lei, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.
Trimite e-mail | Printeaza
Social
18.07.2018Procesul de organizare a alimentației copiilor și elevilor în instituțiile de învățământ general va fi îmbunătățit
Comentarii (0)