Proiectul noii legi privind atragerea investiţiilor în domeniul producţiilor de film şi altor opere audiovizuale a fost, astăzi, votat în cadrul ședinței plenare. Acesta a fost susținut, în lectură finală, de către 55 de deputați din cei prezenți.
Proiectul reglementează condiţiile şi procedurile de acordare a suportului financiar în investiţii, precum şi evidenţa şi raportarea utilizării alocaţiilor bugetare în domeniul producţiilor de film şi altor opere audiovizuale.
Valoarea suportului financiar pentru producţiile de film şi alte opere audiovizuale constituie 25% din totalul cheltuielilor eligibile, efectuate pe teritoriul Republicii Moldova, la care se poate adăuga 5% cu condiţia promovării tematice a zonei geografice, a localităţii sau a Republicii Moldova în cadrul producţiilor. Totodată, noile reglementări prevăd o listă de cheltuieli care nu pot fi considerate eligibile.
Beneficiari ai alocaţiilor bugetare pentru producţiile de film şi altor opere audiovizuale pot fi producătorii, coproducătorii sau agenţiile de producţii de film, care sunt persoane fizice sau juridice înregistrate în Republica Moldova, care deţin un contract de colaborare semnat cu un producător sau casă de producţie din străinătate. Totodată, beneficiarii de investiţii sunt obligaţi să asigure o investiţie minimă, în funcție de categoria de producție.
Pot beneficia de suport financiar următoarele categorii de producţii - film artistic de lung și scurt metraj, film de lung și scurt metraj animat, seriale, filme documentare, spot publicitar, clip muzical, emisiuni/show-uri TV, reality show.
Proiectul include o procedură administrativă transparentă de recepţionare, evaluare şi adoptare a deciziei asupra dosarelor de beneficiari. Astfel, autoritatea care va deţine atribuţii de atragere a investiţiilor străine în domeniul producţiilor de film şi altor opere audiovizuale realizate pe teritoriul Republicii Moldova va fi Agenţia de Investiţii, insitituție din subordinea Guvernului.
Producţia de film sau a operei audiovizuale trebuie să înceapă nu mai târziu de 12 luni de la eliberarea Certificatului de calificare pentru acordarea suportului financiar. Producţia de film sau a operei audiovizuale nu va depăşi termenul de 3 ani. Noua lege urmează să intre în vigoare la 1 octombrie 2018.
Potrivit autorilor, adoptarea și implementarea noului proiect va contribui la atragerea investiţiilor străine în domeniul producţiei de film şi altor opere audiovizuale, va crește industria de film și TV, va promova identitatea culturală naţională etc. Asemenea mecanisme de finanțare și atragere a investițiilor există în circa 40 de țări.
Proiectul a fost elaborat în cadrul Grupului de lucru pentru îmbunătățirea legislației mass-media care este o platformă de comunicare și un mecanism de cooperare permanentă între Parlament și reprezentanții instituțiilor media, instituțiilor internaționale și ONG-urilor media. Grupul a fost creat în iunie 2017, la inițiativa Președintelui Parlamentului Andrian Candu, cu suportul Proiectului Comun al Uniunii Europene și Consiliului Europei ”Promovarea libertății și pluralismului mass-mediei în Republica Moldova”. Asistența tehnică este oferită membrilor Grupului de către Freedom House, Internews și Ambasada SUA în Republica Moldova.
Pe platforma Grupului de lucru, care ajustează legislația națională audiovizuală la legislația europeană, au fost elaborate Concepţia naţională de dezvoltare a mass-media din Republica Moldova, proiectul Codului serviciilor media audiovizuale, proiectul cu privire la publicitate, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.
Trimite e-mail | Printeaza
IT
26.07.2018Statul va institui un mecanism de atragere a investiţiilor în domeniul producţiilor de film şi alte opere audiovizuale
Comentarii (0)