Cea de-a doua rundă de negocieri pe marginea Acordului de Liber Schimb dintre Republica Moldova și Republica Populară Chineză s-a încheiat cu succes. Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a discutat astăzi cu delegația moldovenească, care în perioada 22-27 iulie a purtat negocieri în capitala chineză, Beijing.
În cadrul celei de-a doua runde de negocieri, au continuat discuțiile pe textul juridic al Acordului, în particular pe capitolele preambul, prevederi inițiale și instituționale, comerțul cu bunuri, regulile de origine, drepturile de proprietate intelectuală, concurență, măsurile sanitare și fitosanitare, barierele tehnice în calea comerțului, comerțul electronic, investiții. Totodată, părțile au efectuat un schimb de liste inițiale a produselor cu interes defensiv care nu vor fi supuse eliminării taxelor vamale. Aceste liste urmează să fie supuse negocierilor în cadrul următoarei runde.
Chiril Gaburici a apreciat profesionalismul echipei de negociatori și le-a mulțumit pentru verticalitatea de care au dat dovadă în cadrul negocierilor de săptămâna trecută. „Trebuie să negociem corect. Interesul țării noastre este să-și lărgească piața, dar nu cu orice preț, ci în condiții favorabile atât pentru noi, cât și pentru partea chineză. Cunoaștem că piața din China dispune de peste 1,3 miliarde consumatori, ne dorim să exportăm și să avem regim liberalizat la produsele strategice - vin, cereale, fructe uscate, produse de origine animalieră, produse industriale etc. Urmează o noua rundă de negocieri, știu că nu va fi ușor, dar primii pași au fost făcuți, de aceea trebuie sa găsim formula care să fie win-win pentru ambele părți”, a menționat ministrul Chiril Gaburici.
Cea de-a treia rundă de negocieri se va desfășura în luna septembrie, la Chișinău. Negocierile se vor axa pe subiecte ce țin de regulile de origine, accesul mărfurilor pe piață, barierele tehnice în calea comerțului și măsurile de protecție comercială.
Semnarea Acordului de Liber Schimb cu Republica Populară Chineză va contribui la fortificarea relațiilor comercial-economice între ambele state, va facilita accesul pe piața chineză a produselor moldovenești și va atrage investiții în principalele sectoare de activitate ale Republicii Moldova.
Conform datelor, în țara noastră activează 85 de companii, cu capital chinezesc în valoare de aproape 4,8 milioane de lei. Volumul comerțului exterior al Republicii Moldova cu China, în ianuarie-mai 2018, a constituit 245,5 milioane de dolari, în creștere cu aproape 36,5% față de aceeași perioadă a anului trecut, anunță un comunicat al Ministerului Economiei și Infrastructurii.
Trimite e-mail | Printeaza
Economie
30.07.2018Cea de-a treia rundă de negocieri pe marginea Acordului de Liber Schimb dintre Republica Moldova și China se va desfășura în luna septembrie, la Chișinău
Comentarii (0)