Trimite e-mail | Printeaza
Economie
31.07.2018

Transferuri mai multe, dar și numărul populației cu intenția de emigrare – mai mare

Transferuri mai multe, dar și numărul populației cu intenția de emigrare – mai mare

Moldovenii care muncesc în străinătate au trimis acasă 117.48 mil. USD mai mult  cu 8.5 la sută comparativ cu iunie 2017, dar și numărul moldovenilor care intenționează să emigreze este tot mai mare. Este opinia exprimată în cadrul emisiunii ”15 minute de realism economic” de către jurnalistul, Victor Ursu.

Datele BNM arată că potrivit proveniența geografice a transferurilor a rămas neschimbată  - 39.7 la sută din UE, 30.5 la sută – CSI și din restul lumii - o pondere de 29.8 la sută. Cele mai multe transferuri au fost făcute în dolari -45,9 la sută urmate de dolari - 45.6 la sută și în ruble rusești – 8.5 la sută

”Nu se știe exact câți muncitori calificați, cum ar fi medici, profesori, ingineri și alții, au părăsit Republica Moldova; dar ceea ce se știe este că țara noastră se confruntă de mult cu o problemă de “scurgere a creierilor”, susține Victor Ursu.

S-a observat că femeile aleg să muncească în Italia, iar bărbații către țările CSI. Această diviziune de gen și de țară de destinație este legată de sectoarele economiei unde sunt angajați muncitorii moldoveni: bărbații în sectorul construcțiilor (din Rusia, Ucraina, dar și Portugalia), femeile în sectorul casnic și de îngrijire a persoanelor (Italia). Mulți basarabeni care lucrează în Grecia și Cipru sunt angrenați în munci agricole.

Moldova rămâne cea mai săracă țară din Europa, cu cel mai mic PIB pe cap de locuitor și o țară total dependentă de investițiile străine, cu o excesivă dependență de sectorul agricol și agro-alimentar, extrem de sensibil la factorii climatici. Or, fără investiții consistente Republica Moldova riscă să rămână cu o populație îmbătrânită în lipsa locurilor de muncă, a salariilor decente și a condițiilor de tari adecvate.

Migrația moldovenilor va continuu, din simplul motiv că în străinătate  vor câștiga cel puțin de trei ori mai mult decât în țară. Datele statistice arată că migranții moldoveni se îndreaptă în Italia - 46,9%, urmată de Federația Rusă - 22,6%,  Portugalia - 9,2%, Spania - 7,8%, Germania (5,4%), Republica Cehă (4,5%) și Grecia (2,1%)

Ultimul sondaj realizat de IDIS Viitorul arată o tendință de creștere a intenției de emigrare în străinătate. Astfel, fiecare al 4-lea moldovean apt de muncă intenționează să plece peste hotare.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus