Trimite e-mail | Printeaza
Economie
01.08.2018

Președintele Parlamentului explică ce înseamnă declararea voluntară a bunurilor

Președintele Parlamentului explică ce înseamnă declararea voluntară a bunurilor

Legea privind declararea voluntară a bunurilor include, față de alte experiențe promovate de guvernările anterioare, mecanisme clare împotriva legalizăarii banilor care provin din activități ilegale, acte de corupție, finanțarea terorismului sau spălarea banilor, a declarat  președintele Parlamentului Andrian Candu, în cadrul conferinței de totalizare a sesiunii parlamentare de primăvară.
 
Andrian Candu a subliniat că nu pot fi declarate voluntar bunurile și mijloacele financiare care provin din activități ilegale sau acte de corupție. La declararea mijloacelor financiare, persoana beneficiar trebuie să declare și demonstreze sursa de origine a acestora. Totodată, la declararea mijloacelor financiare sumele de bani sunt depuse pe conturile bancare în instituțiile financiare din țară, care în mod obligatoriu, vor aplica procedurile de identificare a clientului și verificarea originii surselor financiare.
 
Totodată, el a precizat că Legea care reglementează declararea voluntară a bunurilor are prevederi care vin să prevină sau să combată spălarea banilor și finanțarea terorismului, fiind în corespundere cu cele mai bune practici internaționale, exclud multe categorii de cetățeni care nu vor beneficia de această lege, și cei care sunt sau vor fi descoperiți ca fiind implicați în frauda bancară.
 
Potrivit lui, principiul de bază al acestei măsuri este de a declara și legaliza capitalurile personale încă nedeclarate prin plata unei taxe de 3% către stat, lucru care nu s-a făcut în 2012, când bugetul public a avut zero încasări. Vor fi supuse declarării voluntare banii, imobilele, mijloacele de transport, acțiunile și părțile sociale.
 
Andrian Candu a menționat că se va supune declarării și diferența de valoare, dacă valoarea bunurilor era sub-apreciată, iar  aceste măsuri vor contribui la creșterea bazei de impozitare. Pentru fondurile bănești, declararea voluntară se va putea face până pe 10 decembrie 2018, iar pentru celelalte bunuri până la 1 noiembrie 2018, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.
 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus