Aspectele cooperării regionale şi interacţiunea statelor membre ale Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP) au fost discutate în cadrul reuniunii miniştrilor afacerilor externe ale statelor membre ale SEECP, care s-a desfășurat în Bosnia și Herțegovina.
Reprezentantul Republicii Moldova la reuniune, secretarul de stat pentru integrare europeană, Daniela Morari, a reiterat angajamentele țării noastre faţă de SEECP şi alte iniţiative regionale, inclusiv la compartimentul stabilității și prosperității în regiune. „Apreciem rolul SEECP în spectrul larg al proceselor integraţioniste din Europa de Sud-Est şi aspiraţiilor de aderare la Uniunea Europeană a statelor membre la această platformă. De asemenea, apreciem eforturile comune ale Consiliului Cooperării Regionale(CCR) şi SEECP în implementarea proiectelor şi programelor în regiune”, a mai menţionat oficialul moldovean.
Daniela Morari a accentuat că evoluțiile de ultima oră indică necesitatea conjugării eforturilor statelor membre SEECP pentru a spori eficienţa organizaţiei şi pentru a putea livra rezultate vizibile cetăţenilor statelor membre ale organizației.
Procesul de Cooperare în Europa de Sud-Est a fost lansat la iniţiativa Bulgariei în 1996. La reuniunea prezidată de Bulgaria din 1996, ţările din Europa de Sud-Est au pus bazele pentru cooperarea regională în scopul de a crea o atmosferă de încredere, relaţii de bună vecinătate şi stabilitate. Republica Moldova a aderat la SEECP, cu statut de membru cu drepturi depline, la 4 mai 2006 în cadrul Summit-ului de la Tesalonic. Republica Moldova a deţinut Preşedinţia în exerciţiu la SEECP în perioada 2008-2009. Statele membre ale SEECP sunt: Albania, Bulgaria, Bosnia şi Herţegovina, Croaţia, Republica Elenă, Fosta Republică Iugoslavă Macedonia, Republica Moldova, Republica Muntenegru, România, Serbia,Turcia, Kosovo.
Trimite e-mail | Printeaza
Politic
05.09.2018Aspectele cooperării regionale ale statelor membre SEECP au fost discutate la reuniunea organizației din Bosnia și Herțegovina
Comentarii (0)