Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a participat astăzi la ședința de lansare a Grupului economic de lucru pe marginea Dialogului Strategic RM-SUA, de comun cu asistentul adjunct principal al Secretarului de Stat în Biroul privind cooperarea comercial-economică, în cadrul Departamentului de Stat al SUA, Brian D. McFeeters, și delegația Republicii Moldova și Statelor Unite ale Americii. Reuniunea este o platformă de lucru, privind cooperarea economică bilaterală moldo-americană.
”Statele Unite ale Americii reprezintă un partener comercial și un investitor important pentru Republica Moldova. Apreciem asistența externă valoroasă acordată Republicii Moldova prin diverse proiecte de cooperare bilaterală. În plus, apreciem contribuția esențială a Statelor Unite la inițierea şi promovarea inițiativelor în domeniul politicii externe și implementării reformelor economice în mai multe domenii prioritare ale țării noastre. În timpul reuniunii am discutat despre reformele structurale și promovarea creșterii economice, precum și principalele măsuri implementate de Republica Moldova.Partea americană s-a arătat dispusă să susțină consolidarea sectorului economic și financiar. Sunt convins că rezultatele reuniunii de astăzi vor contribui la continuarea aprofundării parteneriatului moldo-american”, a specificat Chiril Gaburici.
Referindu-se la rezultatele reuniunii, Ministrul Economiei și Infrastructurii, a menționat că ambele părți au reafirmat angajamentul față de dezvoltarea relațiilor comercial-economice bilaterale reciproc avantajoase. De asemenea, ministrul Gaburici a menționat că a fost lansat Grupul economic de lucru pe marginea Dialogului Strategic RM-SUA, specificând că au fost trasate obiectivele principale pentru cooperarea moldo-americană pentru o creștere economică durabilă.
La rândul său, asistentul adjunct principal al Secretarului de Stat, în cadrul Departamentului de Stat al SUA, Brian D. McFeeters, a reiterat disponibilitatea Statelor Unite ale Americii pentru susținerea și promovarea reformelor economice, dar și financiare, precum și cooperarea în vederea impulsionării relațiilor comerciale bilaterale. Totodată, partea americană a apreciat oportunitățile investiționale și rezultatele implementării acordului de asociere DCFTA cu Uniunea Europeană, și a specificat că agenții economici sunt dispuși să investească în Republica Moldova.
Participanții au vorbit despre evoluțiile în domeniul financiar-bancar, economic, facilitarea comerțului și regimurilor comerciale, dar și diversificarea piețelor de desfacere. O atenție specială a fost acordată oportunităților pentru comerț și investiții, dar și reformelor structurale în promovarea creșterii economice a Republicii Moldova.
Volumul schimburilor comerciale între Republica Moldova și Statele Unite ale Americii pe primele 7 luni ale lui 2018, au constituit 55,9 milioane USD. Exporturile în perioada de referință s-au majorat cu 28,69% și au înregistrat 12,95 milioane dolari SUA. În aceeași perioadă a anului 2018, importurile au înregistrat 42,96 milioane dolari SUA. În Republica Moldova activează 401 întreprinderi cu capital american, cu investiții totale în capitalul social de 517,7 milioane lei, anunță un comunicat al Ministerului Economiei și Infrastructurii.
Trimite e-mail | Printeaza
Economie
11.09.2018A fost lansat Grupul economic de lucru pe marginea Dialogului Strategic RM-SUA
Comentarii (0)