Parlamentul, în ședința de astăzi, a votat în I lectură, proiectul noii legi privind procedura notarială. Potrivit proiectului, cererea de desfacere a căsătoriei prin acordul soţilor poate fi depusă la orice notar în baza acordului comun al soţilor şi în prezenţa acestora. Cererea de desfacere a căsătoriei se va întocmi în scris, după modelul aprobat de Ministerul Justiţiei.
Aceasta, potrivit noilor reglementări, trebuie să vizeze, după caz, modul de participare a părinţilor la educaţia, întreţinerea copiilor minori comuni, stabilirea domiciliului acestora, plata pensiei de întreţinere a soţului sau partajul averii comune dobândite în perioada căsătoriei.
La momentul înregistrării cererii notarul va acorda soţilor, potrivit prevederilor Codului familiei, un termen de 30 de zile pentru eventuala retragere a cererii de desfacere a căsătoriei. Termenul pentru retragerea cererii de desfacere a căsătoriei va putea fi prelungit cu maximum 30 de zile. La expirarea termenului notarul va emite încheierea de desfacere a căsătoriei prin acordul părţilor și în termen de trei zile o va transmite organului de stare civilă teritorial, pentru efectuarea înregistrării actului de stare civilă.
Totodată, proiectul prevede situațiiile în care notarul ar putea respinge cererea de desfacere a căsătoriei. Astfel, notarul emite o încheiere de respingere a cererii dacă unul dintre soţi nu îşi poate exprima consimţămîntul liber şi neviciat, cererea nu este semnată de ambii soţi, aceștea refuză să dea declaraţiile prevăzute de lege sau nu prezintă toate actele necesare, soţii se împacă şi îşi retrag cererea. In cazul respingerii cererii de desfacerea a căsătoriei notarul emite o încheiere în acest sens.
Proiectul urmează a fi votat în lectură finală, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.
Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
27.09.2018Desfacerea căsătoriei, prin acordul soţilor, ar putea fi făcută la notar
Comentarii (0)