În rezultatul concursului comercial de privatizare a complexului patrimonial unic - Î.S. Compania Aeriană ”Air Moldova”, anunțat în Monitorul Oficial al Republici Moldova nr. 277 - 284 din 27 iulie 2018, Comisia pentru desfășurarea concursurilor comerciale și investiționale de privatizare a proprietății publice, instituită prin Hotărârea Guvernului nr.919 din 30 iulie 2008 a desemnat câștigător al concursului compania Civil Aviation Group S.R.L. Valoarea tranzacției de vânzare–cumpărare depășește suma de 1,2 miliarde de lei, dintre care 50 de milioane de lei au fost transferați la bugetul de stat, restul sumei reprezintă datoriile companiei Air Moldova, care investitorul s-a obligat să le achite. Cumpărătorul și-a asumat și obligația soluționării problemelor de operare și de dezvoltare a Companiei.
Expunerea la privatizare a întreprinderii de stat Air Moldova a fost determinată de necesitatea salvgardării companiei aeriene și evitarea falimentului acesteia. În ultimii ani, rezultatele activității acesteia denotă un declin continuu, înregistrând în anul 2015 pierderi în mărime de 227 mil lei, în anul 2016 – profit în mărime de 8,54 mil lei, în anul 2017 pierderi în mărime de 190,4 mil lei. În primul semestru al anului 2018 datoriile întreprinderii constituiau 1,283 miliarde lei, fiind în creștere cu 169 mil lei, față de începutul anului de gestiune, iar rezultatul exercițiului financiar din primul semestru este negativ, estimându-se la 160 mil lei, la aceasta adăugându-se pierderile din anii precedenți.
Î.S. Compania Aeriană ”Air Moldova” a fost inclusă în Lista bunurilor proprietate de stat supuse privatizării prin Hotărârea Guvernului nr. 1260 din 12.11.2008, iar conform Strategiei de transport și logistică pe anii 2013-2022, aprobată de Guvernul RM în octombrie 2013, pentru a face față concurenței de pe piața internațională, Compania Air Moldova urma să fie expusă la privatizare în anul 2015. Schimbările de pe piața transportului aerian, mediul concurențial deosebit de solicitant, presiunea operatorilor low-cost pe piața de servicii aeriene au afectat simțitor CA ”Air Moldova”, care nu are la dispoziție resurse suficiente pentru dezvoltarea și modernizarea flotei de aeronave.
Câștigătorul concursului și-a asumat obligația dezvoltării infrastructurii Companiei Air Moldova, extinderea rețelei de rute a companiei aeriene, sporirea fluxului de pasageri pe principalele direcții existente, operate de Compania aeriană Air Moldova, modernizarea și mărirea flotei, a personalului aeronautic, precum și a piloților şi echipajelor de cabină.
Compania Civil Aviation Group SRL este fondată de un grup de investitori între care cota cea mai mare este deținuta de compania cu renume internațional Blue Air. Aceasta este una dintre cele mai importante companii de pe piața avia românească, care deținând 30 de nave de tip Boeing, în prezent, acoperă 80 destinații. Asociați ai Companiei Civil Aviation Group SRL sunt și 2 persoane fizice, cetățeni ai Republicii Moldova cu experiența în domeniul aviației de peste 20 de ani, coproprietar al Companiei aeriene AMS Airlines Air Charter (Georgia) și expert financiar, președinte al unei companii de consultanță din SUA.
Conform Strategiei de dezvoltare a Companiei Air Moldova, ”Civil Aviation Group” S.R.L. urmează să lanseze 7 rute noi până la finele anului 2019 şi 4 rute noi în 2020. În 2021 este preconizată deschiderea zborurilor pe distanțe lungi către SUA, Canada, China şi zborurilor pe distanțe medii. În plus, este planificată creșterea frecvențelor pe o serie de destinații existente. Activitățile respective se vor baza pe fluxurile reciproce de trafic de călători între țările CSI şi europene, transformând astfel Aeroportul Chișinău într-un hub internațional de aviație.
În scopul asigurării operării non-stop pe toată rețeaua de destinații, ținând cont de fluxul de pasageri în creștere, numărul de aeronave operate se va mări treptat, astfel încât către anul 2021 flota Companiei AIR-Moldova va număra 14 aeronave. Flota va urmări o modernizare, de tip dual, compus din aeronave Airbus A320/A319 şi Embraer E-190.
Întru dezvoltarea rețelei de destinații şi sporirii numărului de aeronave operate, ”Civil Aviation Group” S.R.L. planifică extinderea personalului aeronautic cu 10 echipaje suplimentare până în 2021. Astfel, numărul de piloți şi echipaje de cabină va crește de la 180 în anul 2018 până la 380 angajați - în 2021.
Pentru formarea și pregătirea periodică a personalului, până în anul 2023, cumpărătorul și-a propus alocarea mijloacelor financiare în sumă de circa 3,5 milioane euro.
”Civil Aviation Group” S.R.L. s-a obligat să asigure păstrarea mediului înconjurător conform legislației Republicii Moldova, prevederilor internaționale și legislației sectoriale, respectarea riguroasă a normelor privind sănătatea și securitatea muncii.
Unul din obiectivele cheie ale cumpărătorului este extinderea ariei destinațiilor de zbor consolidând concomitent poziția AIR Moldova pe principalele rute existente, prin aplicarea unor prețuri flexibile și sporind calitatea deservirii întru satisfacerea cerințelor în creștere a unui număr cât mai mare de pasageri.
”Civil Aviation Group” S.R.L. și-a asumat obligația de a menține în continuare și dezvolta statutul Air Moldova de companie națională și operator național, ceea ce va alinia Republica Moldova la standardele internaționale și va asigura o activitate eficientă în interesul cetățenilor.
Trimite e-mail | Printeaza
Economie
02.10.2018Compania aeriană low-cost Blue Air, controlată de patru oameni de afaceri români, a preluat alături de un grup de investitori moldoveni Compania Aeriană ”Air Moldova”
Comentarii (0)