Pe 15 octombrie 2018, Institutul Național al Justiției din Moldova (INJ) și-a inaugurat sediul renovat. Astfel, instituția a devenit mai accesibilă pentru persoanele cu dizabilități. Totodată, viitorii judecători și procurori vor beneficia de condiții mai bune pentru formarea profesională. Lucrările de reconstrucție au avut loc în cadrul proiectului PNUD „Suport pentru reforma în sectorul justiției în Moldova”, finanțat de Guvernul SUA și cofinanțat de INJ.
Lucrările de reconstrucție au demarat în 2017 și au durat aproape un an. Clădirea, veche de peste o sută de ani, a necesitat reparație capitală, cu fortificarea structurii de rezistență. Îmbunătățirea infrastructurii, inclusiv procurarea mobilierului și a echipamentului, a costat 500.000 USD, dintre care 270.000 USD au fost alocați de Guvernul SUA și 230.000 USD de INJ.
„În ultimii ani, am asistat la o reformare și modernizarea a INJ, care nu ar fi fost posibilă și fără îmbunătățirea infrastructurii. Suntem recunoscători partenerilor de dezvoltare pentru sprijinul lor continuu”, a remarcat Diana Scobioală, directoarea Institutului Național al Justiției.
Acum, Institutul Național al Justiției – responsabil de instruirea inițială și continuă a judecătorilor și procurorilor – dispune de spații multifuncționale, care recreează ambianța și spiritul unei săli de judecată prin exerciții de simulare a proceselor de judecată. Spațiile au fost dotate, de asemenea, cu echipament audio-vizual care permite înregistrarea simulărilor, pentru a fi analizate ulterior de audienți.
„Dezvoltarea și reformarea continuă a sectorului justiției din Republica Moldova reprezintă o prioritate majoră pentru noi. Statele Unite au investit milioane de dolari în consolidarea instituțiilor care sunt vitale pentru crearea statului de drept în Moldova. Un sector de justiție echitabil, transparent și profesionist este o componentă esențială a oricărei democrații și suntem mândri de parteneriatul nostru de durată pentru sprijinirea Moldovei pe calea sa către integrarea europeană", a declarat Martin McDowell, Însărcinat cu afaceri al Ambasadei SUA la Chișinău.
Infrastructura îmbunătățită susține eforturile INJ de a moderniza procesul de formare profesională în domeniul juridic. Exerciții precum simularea proceselor judiciare și ale activității instanțelor de judecată permit audienților să se pună în pielea judecătorilor sau a procurorilor. În timpul instruirii inițiale la INJ, audienții învață cum să prezideze ședințele de judecată, să prezinte argumente juridice în fața instanței, să pregătească diferite acte procesuale (rechizitorii, hotărâri, etc.).
Totodată, INJ și-a sporit accesibilitatea pentru persoanele cu dizabilități, prin construirea rampelor de acces, instalarea pavajelor tactile și a toaletelor accesibile.
„La elaborarea noului design, am utilizat modalitatea de testare ‘user safari’ – care ajută la înțelegerea modului în care oamenii interacționează cu un serviciu sau cu un mediu. Prin implicarea directă a beneficiarilor, inclusiv a persoanelor cu dizabilități, am colectat informații valoroase care au ajutat la modelarea noului design - luând în considerare așteptările și necesitățile diferitor categorii de beneficiari. Rezultatul obținut face ca Institutul Național al Justiției să fie un exemplu de urmat pentru alte instituții publice”, a subliniat Stefan Liller, Reprezentantul permanent adjunct al PNUD Moldova.
Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
15.10.2018Cu sediul renovat, Institutul Național al Justiției modernizează procesul de instruire al viitorilor judecători și procurori
Comentarii (0)