Cooperarea cu partenerii externi, în special Statele Unite, pentru contracararea amenințărilor hibride, inclusiv în contextul alegerilor parlamentare de anul viitor, a fost pe larg abordată la întrevederea președintelui Parlamentului Andrian Candu cu un grup de senatori americani, condus de Richard Burr.
”Este foarte important pentru Moldova ca stat democratic, de drept ca oamenii să decidă cine va conduce țara în următorii patru ani, oamenii și nu altcineva”, a declarat președintele Parlamentului.
Părțile au discutat despre importanța unor răspunsuri simetrice pentru contracararea riscurilor de interferență externă în procesele democratice și electorale din statele din zonă. ”Avem obiective comune și pentru a le atinge trebuie să colaborăm în continuare intensificând contactele inter-instituționale”, a menționat Richard Burr, Senator din Carolina de Nord.
Parlamentarii din Republica Moldova au discutat cu Senatorii SUA despre riscuri de securitate, soluții comune pentru vulnerabilitățile din zonă precum și creșterea economică. Andrian Candu a vorbit despre soluțiile implementate de autorități pentru consolidarea statului de drept și asigurarea securității cetățenilor Republicii Moldova. În particular, președintele Legislativului a vorbit despre pachetul legislativ care vine să contracareze dezinformarea și propaganda externă, precum și să susțină dezvoltarea mass-mediei locale. De asemenea, Andrian Candu a anunțat despre adoptarea pachetului energetic III și proiectele de interconectare a rețelelor de gaz și energie electrică cu Uniunea Europeană. Potrivit lui, diversificarea surselor de energie securizează țara și ne apropie de UE, integrarea europeană rămânând o prioritate pentru statul nostru.
Un alt subiect discutat este cooperarea între Moldova, Georgia și Ucraina, pentru promovarea unor politici comune de securitate și fortificarea poziției celor trei state pe arena internațională. Președintele Parlamentului a menționat intenția celor trei țări de a crea o platformă trilaterală pentru schimb de informații și contracararea amenințărilor de tip hibrid.
La întrevedere au mai participat vicepreședintele Parlamentului Valeriu Ghilețchi, deputații Eugen Carpov și Mihaela Spătari. Din delegația Senatului SUA fac parte senatorii John Thune, Jerry Moran, Roy Blunt, Susan Collins.
Amintim că în septembrie curent, președintele Parlamentului a avut mai multe întrevedere cu senatori și congresmeni SUA în timpul vizitei la Washington. Tot atunci în Senatul Statelor Unite a fost înregistrată o rezoluție în susținerea Republicii Moldova.
Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova
Trimite e-mail | Printeaza
Politic
23.10.2018Președintele Parlamentului a avut o întrevedere cu un grup de senatori SUA
Comentarii (0)