Relaţiile bilaterale dintre Republica Moldova şi Slovacia au cunoscut o dinamică accentuată de cooperare în perioada celor 25 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice, țara noastră fiind interesată în aprofundarea acestora în viitor. O declarație în acest sens a fost făcută de secretarul de stat al Ministerului pentru Afaceri Externe şi Europene al Republicii Slovacia, Lukáš Parízek, în cadrul întrevederii cu șeful diplomației moldovenești, Tudor Ulianovschi.
În cadrul dialogului, Tudor Ulianovschi și Lukáš Parízek au apreciat relaţiile bilaterale excelente şi dialogul politic activ bazat pe susţinere şi încredere între ţările noastre, realizând şi un schimb de idei cu privire la dezvoltarea cooperării în multiple domenii de interes reciproc, inclusiv prin dinamizarea activităţii comercial-economic.
În context, Ministrul Tudor Ulianovschi a reiterat gratitudinea pentru asistenţa financiară şi tehnică acordată de Guvernul Slovaciei, inclusiv pentru programul de micro-granturi, susţinut de Agenţia „Slovak Aid”, orientat spre dezvoltarea diverselor regiuni ale Republicii Moldova şi susţinerea unor sectoare concrete. La acest subiect, Lukáš Parízek a subliniat că Republica Moldova va rămâne unul din cele două state prioritare ale Republicii Slovace în noul Program de asistenţă pentru perioada 2019-2023.
Interlocutorii au avut un schimb de opinii privind dialogul Republica Moldova-UE, activitatea țării noastre în cadrul Parteneriatului Estic şi pregătirea pentru anul aniversar de marcare a 10 ani de la iniţierea acestuia, cooperarea în cadrul organizațiilor regionale şi internaţionale, remarcând rolul important al grupului Vișegrad în susținerea procesului de integrare europeană. Pe această cale, diplomatul slovac a încurajat Republica Moldova să continue angajat implementarea reformelor în conformitate cu Acordul de Asociere semnat cu Uniunea Europeană.
Potrivit MAEIE, evidenţiind rolul pe care îl va juca Slovacia în calitate de preşedinte al OSCE pe parcursul anului 2019, părţile au abordat aspecte pragmatice cu privire la reglementarea conflictului transnistrean, discutând şi despre securitatea în regiune. În context, Republica Moldova a fost încurajată să continue dialogul în formatul 5+2, fiind asigurată de susţinere în acest proces pe durata mandatului preşedinţiei slovace la OSCE.
La finalul întrevederii, părţile au semnat Protocolul privind Schimbul Instrumentelor de Ratificare la Tratatul între Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste şi Republica Socialistă Cehoslovacă privind asistenţa juridică şi raporturile juridice în materie civilă, familială şi penală, semnat la Moscova, la 12 august 1982.
Trimite e-mail | Printeaza
Politic
08.11.2018Slovacia încurajează Republica Moldova să continue implementarea reformelor în conformitate cu prevederile Acordului de Asociere RM - UE
Comentarii (0)