La Bruxelles s-a desfășurat cea de-a patra ședință a Sub-Comitetului Republica Moldova – Uniunea Europeană pe sectoarele energetică, transport, mediu, schimbarea climei și protecția civilă (Cluster III). Scopul evenimentului a fost raportarea progreselor obținute de Republica Moldova în implementarea Acordului de Asociere RM-UE, pe dimensiunea mediu și schimbarea climei.
Țara noastră a fost reprezentată la eveniment de Secretarul de Stat în domeniul protectiei mediului și resurselor naturale, Valentina Tapis, care a prezentat rezultatele transpunerii directivelor și regulamentelor europene pe domeniile: evaluarea de mediu, deșeuri, managementul apelor, aer, prevenirea poluării, substanțe chimice, protecția naturii și schimbarea climei.
O atenție deosebită a fost acordată rezultatului reformei instituționale de mediu si capacitatea instituțională existentă pentru realizarea angajamentelor internaționale ale țării, anume Acordul de Asociere RM-UE și Convențiile internaționale de mediu la care Republica Moldova este Parte.
”Comisia Europeană a apreciat pozitiv progresele MADRM in implementarea Acordului de Asociere și a incurajat țara in adoptarea proiectului legii substanțelor chimice și regulamentelor care asigură aplicarea principiului raspunderii extinse a producătorului. Cu referire la schimbarea climei, Comisia Euopeană a încurajat țara noastră să participe la lucrările COP24 la CONUSC (decembrie 2018), unde va fi aprobat ”Paris rules book”, document care va face Acordul de la Paris operațional”, a comunicat Secretarul de Stat, Valentian Țapiș.
În cadrul vizitei la Bruxelles, delegația din țara noastră a purtat discuții bilaterale cu experți tehnci ai Comisiei Europene, iar subiectul discutat a vizat necesitățile țării în 2 sectoare: calitatea aerului și managementul deșeurilor.
”Au fost discutate în detalii planurile Republicii Moldova în domeniul managementului deșeurilor și protecției aerului. Politicile în domeniul aerului pun accent sporit e îmbunătățirea sistemului de monitoring al calității aerului. Pentru aceasta, conform estimărlor expertilor sunt necesare 200 mln euro”, a menționat Valentina Țapiș.
Potrivit unui comunicat de presă, oficialul a precizat că în sectorul managementului deșeurilor, au fost prezentate progresele înregistrate în promovarea cadrului legislativ în domeniu, iar experții Comisiei Europene au prezentat sistemul de management al deșeurilor al țărilor balcanice, drept exemplu eficient de gestionare a deșeurilor și au inclus necesitățile stringente ale țării noastre în Concluziile Operaționale ale ședintei Sub-Comitetului.
Trimite e-mail | Printeaza
Economie
12.11.2018La Bruxelles, s-a desfășurat cea de-a patra ședință a Sub-Comitetului Republica Moldova – Uniunea Europeană pe sectoarele energetică, transport, mediu, schimbarea climei și protecția civilă (Cluster III)
Comentarii (0)