Trimite e-mail | Printeaza
Economie
12.11.2018

O nouă metodă de reabilitare a drumurilor va fi utilizată și în Republica Moldova

O nouă metodă de reabilitare a drumurilor va fi utilizată și în Republica Moldova

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a întreprins o vizită de lucru la Călărași, unde a avut loc prezentarea unei noi tehnologii de reabilitare a drumurilor. Aceasta se dovedește a fi mult mai eficientă, iar odată cu implementarea, costurile de efectuare a lucrărilor ar putea scădea cu până la 50 la sută. De asemenea, materialele utilizate în reabilitarea și construcția drumurilor vor fi din Republica Moldova, nefiind necesar importul acestora.

Reamintim că în luna mai, Chiril Gaburici s-a întâlnit cu reprezentanții unor companii din Germania, iar în context, ministrul a solicitat ca aceștia să aducă în țară modele de echipamente și tehnică performantă, care să fie antrenate în proiectul „Drumuri Bune pentru Moldova”, pusă la dispoziția drumarilor nu doar pentru a fi cumpărată, dar și pentru chirie. De asemenea, ministrul a solicitat un șir de lucrări demonstrative, astfel încât să poată fi ulterior preluate probe și efectuată expertiza, pentru a stabili pe ce sectoare poate fi implementată această tehnologie. Astfel, în cadrul vizitei la Călărași, ministrului i-au fost prezentate practicile internaționale implementate în construcția și mentenanța drumurilor, tehnologii și utilajele noi apărute pe parcursul ultimilor ani pe piața mondială. Inovația a fost testată în raionul Călărași, pe o porțiune de un kilometru.

„Apreciez realizările companiei, întrucât aceasta dezvoltă tehnologii moderne, calitative și durabile privind construcția și reparația drumurilor. Utilizând metoda respectivă, în locul celei tradiționale, drumurile din Moldova vor fi gata de două ori mai repede, vor fi construite cu materiale autohtone, și în același timp, costurile pentru reabilitarea lor vor scădea considerabil, cu până la 50%. Îmi doresc ca practicile utilizate la nivel internațional să fie implementate și în Republica Moldova. Doar fiind într-un pas cu standardele internaționale, muncind eficient, putem avea o infrastructură bună, de care să beneficieze fiecare dintre noi”, a declarat Chiril Gaburici.

Ministrul Economiei şi Infrastructurii a menționat că lucrările vor fi monitorizate și expertizate de un grup de lucru, pentru a stabili sectoarele pe care poate fi extinsă tehnologia la scară națională.

Potrivit directorului companiei de construcții, această tehnologie este utilizată de ani buni în mai multe țări europene, anunță un comunicat al Ministerului Economiei și Infrastructurii.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus