Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
15.11.2018

Va fi instituit Registrul zonelor protejate, parte componentă a Cadastrului de stat al apelor

Parlamentul a votat, în ședința de astăzi, modificarea și completarea Legii apelor, în lectură finală. Potrivit noilor reglementări, corpurile de apă, desemnate drept zone protejate, se vor identifica și se vor cartografia de către autoritatea administrativă de gestionare a apelor și, respectiv, de sănătate publică. La nivelul fiecărui district al bazinului hidrografic, înregistrarea și evidența corpurilor de apă desemnate drept zone protejate se va efectua prin intermediul Registrului zonelor protejate.
 
Proiectul stipulează câteva tipuri de zone protejate. Acestea pot fi zonele desemnate pentru captarea apei potabile din ape de suprafață și subterane cu un debit, în medie, mai mare de 10 m³ pe zi sau care deservesc mai mult de 50 de persoane. La fel, sunt incluse zonele desemnate pentru protecția speciilor acvatice de importanță economică – corpuri de apă stagnante sau cursuri de apă, habitate ale speciilor indigene, care mentin biodiversitatea și a căror prezență este importantă pentru gestionarea resurselor de apă.  Alte tipuri sunt corpurile de apă destinate recreerii, inclusiv cele desemnate ca ape de îmbăiere,  zonele sensibile la nutrienți și cele desemnate pentru protecția habitatelor sau a speciilor.
 
Registrul zonelor protejate se va administra de organul central al administrației publice în domeniul mediului, prin autoritatea administrativă de gestionare a apei.
 
Proiectul a fost votat, în lectură finală, de către 56 de deputați din cei prezenți la ședința plenară, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus