Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Sergiu Cioclea, a anunțat astăzi în cadrul unui briefing că a depus oficial parlamentului o cerere de încetare a funcției de guvernator cu începere de la 30 noiembrie. „Am sentimentul misiunii îndeplinite, după aproape trei ani de mandat, pe care l-am onorat cu cinste”, a declarat Sergiu Cioclea.
Guvernatorul BNM afirmă că a luat decizia de a demisiona din „considerente personale” și că funcția de șef al băncii centrale nu a fost „un scop în sine”. „Mi-am fixat drept scop să lucrez la Banca Națională atâta timp cât este necesar pentru consolidarea sistemului bancar și pentru a scoate sistemul financiar din criză. Alt scop a fost ca reformele să treacă punctul de neîntoarcere la situația de criză. Consider că această etapă a fost trecută în octombrie 2018, după ce fost vândut pachetul de acțiuni la MAIB, dar și după ce s-au adoptat ultimele legi elaborate de BNM”, a subliniat Sergiu Cioclea.
El a spus că are sentimentul „misiunii îndeplinite”, dar și cel de „a duce la bun sfârșit mandatul care mi-a fost încredințat”. Există și „motive de ordin privat” pe care guvernatorul nu le-a specificat, dar a spus că în ultimii ani întreaga viață privată a subordonat-o lucrului și funcției ocupate.
Ieșirea din criză, punerea bazelor unui sistem bancar nou, transparentizarea acționariatului și restabilirea relațiilor de bună cooperare cu partenerii străini ai Republicii Moldova au fost obiectivele principale ale BNM în ultimii ani. „Aceste obiective au fost și ale mele personale atunci când am decis să concurez la funcția de guvernator al Băncii Naționale. Și acest lucru ne-a reușit”, a afirmat Cioclea.
Potrivit acestuia, „pe plan macrofinanciar, deși oscilează, inflația este în scădere. Cursul leului s-a stabilizat și chiar s-a fortificat. Ratele dobânzii sunt la minimele istorice, rezervele aproape s-au dublat și au atins maxime istorice. Pe plan legislativ, au fost votate un șir de legi sau amendamente care au schimbat profund sistemul bancar. Acesta a devenit mai puternic, mai transparent și mai solid”.
Sistemul bancar a fost recapitalizat și acum „nu prezintă riscuri pentru sistem sau deponenți, sau pentru buget”.
Sergiu Cioclea subliniază că acele obiective pe care și le-a asumat la preluarea funcției de guvernator al BNM le consideră îndeplinite. „Sistemul bancar acum este mai solid, lucru care a fost recunoscut nu numai prin investiții străine fără precedent, dar și de aprecierile Fondului Monetar Internațional, Băncii Mondiale și Comisiei Europene. În acest context consider că e timpul să transmit ștafeta unui nou conducător al Băncii Naționale, care să gestioneze aceste schimbări”, a declarat guvernatorul BNM.
„Adoptarea noului plan strategic pentru anii 2018-2021 marchează o etapă nouă, foarte importantă în reformele promovate de Banca Națională în ultimii ani. Este o recunoaștere că am ieșit din faza de criză și că putem să revenim la schimbări calitative, radicale pentru a consolida efectele reformei, a le aprofunda și scopul final este ca aceste reforme să genereze beneficii concrete pentru economia reală, agenții economici și pentru cetățeni”, a conchis Sergiu Cioclea. Moldpres