Comisia cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media a examinat, în ședința de astăzi, proiectul de lege. Potrivit documentului, noțiunea ”manipularea în competițiile sportive” se referă la ”meciurile aranjate”, pariurile sportive ilegale și corupția în sport. Numeroase studii ale organizațiilor internaționale de profil atestă faptul că fenomenul manipulării rezultatelor sportive a luat amploare.
Convenția are drept scop prevenirea, depistarea, pedepsirea și disciplina privind manipularea rezultatelor sportive, precum și îmbunătățirea schimbului de informații la nivel internațional între autoritățile publice implicate, organizațiile sportive și operatorii de pariuri sportive. Documentul recomandă organizațiilor sportive și organizatorilor de competiții să adopte și să aplice reguli mai stricte de combatere a corupției în sport, sancțiuni și măsuri disciplinare mai dure. De asemenea, Convenția prevede măsuri de apărare a informatorilor și martorilor.
Convenția invită autoritățile să adopte măsuri, inclusiv legislative, de prevenire a conflictelor de interese în rândul organizațiilor sportive și operatorilor de pariuri sportive, de încurajare a instituțiilor de reglementare în lupta împotriva fraudelor sportive, precum și măsuri de contracarare a pariurilor sportive ilegale.
Convenția Consiliului Europei privind manipularea în competițiile sportive a fost întocmită la Magglingen/Macolin, Elveția, pe data de 18 septembrie 2014. În cadrul unei conferințe interministeriale, 15 state au semnat respectiva convenție. Documentul este deschis pentru semnare atât pentru statele membre, cât și pentru țările non-membre ale Consiliului Europei.
Proiectul urmează a fi discutat și aprobat în ședința plenară a Parlamentului, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.
Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
21.11.2018Convenția Consiliului Europei privind manipularea în competițiile sportive urmează a fi ratificată de Parlament
Comentarii (0)