Trimite e-mail | Printeaza
Sanatate
28.11.2018

Noi reglementări de securitate farmaceutică, discutate de deputați

Depozitele farmaceutice şi farmaciile cu circuit deschis ar putea fi obligate să dispună de un sortiment minim de medicamente destinate utilizării în condiţii de ambulatoriu. Inițiativa aparține deputatei Valentina Buliga și a fost discutată în cadrul ședinței de astăzi a Comisiei protecție socială, sănătate și familie.
 
Proiectul propune ca pentru asigurarea asistenţei cu medicamente a populaţiei, Guvernul să aprobe sortimentul minim de medicamente esenţiale şi vitale destinate utilizării în condiţii de ambulatoriu, de care să dispună obligatoriu depozitele farmaceutice şi farmaciile cu circuit deschis.
 
Totodată, cetăţenii Republicii Moldova, străinii şi apatrizii vor avea dreptul să fie asiguraţi, în regim de urgenţă, cu medicamente de către orice unitate farmaceutică sau curativ-profilactică, indiferent de tipul de proprietate şi subordonare, iar, la necesitate, să fie asigurați cu medicamente orfane destinate medicaţiei pacienţilor cu boli rare.
 
Noile reglementări definesc securitatea farmaceutică ca totalitatea măsurilor orientate spre depistarea şi prevenirea ameninţărilor potenţiale pentru sănătatea populaţiei, condiţionate de accesibilitatea, calitatea neconformă, falsificarea medicamentelor, precum şi de utilizarea lor incorectă sau/şi în scopuri frauduloase.
 
Alte modificări stipulează că instituţiile medico-sanitare pot fonda doar farmacii cu circuit închis. Totodată, deţinătorul unei autorizaţii de utilizare pentru un medicament şi distribuitorii acelui medicament, pus efectiv pe piaţă în Republica Moldova asigură, în limitele responsabilităţilor lor, stocuri adecvate şi continue din acel medicament către farmacii şi instituţii medicale, astfel încât nevoile pacienţilor din Republica Moldova să fie acoperite.
 
Se propune ca reglementările să intre în vigoare la expirarea a 6 luni de la data publicării, iar autoritățile urmează să aprobe regulamentele privind crearea listelor de medicamente esenţiale, orfane, compensate şi a Formularului Farmacoterapeutic.
 
Proiectul urmează a fi examinat și votat de plenul Parlamentului, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus