Cea de-a patra reuniune a Comitetului de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană a trecut în revistă implementarea Acordului de Asociere. Delegaţia Republicii Moldova a fost condusă de secretarul de stat pentru integrare europeană, Daniela Morari.
Agenda discuţiilor s-a axat pe principalele evoluţii înregistrate pe parcursul ultimului an de implementare a Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, şi în particular realizarea programului de reforme politice, economice și sectoriale, precum şi pregătirea pentru alegerile parlamentare din februarie 2019. Partea moldovenească a confirmat disponibilitatea cooperării depline cu partenerii internaționali pentru asigurarea alegerilor libere și corecte. În cadrul secţiunii dedicate dialogului politic un subiect distinct l-a constituit consolidarea cooperării RM-UE în domeniul Politicii Externe şi de Securitate Comună și procesul de reglementare a conflictului transnistrean.
Segmentul dedicat reformei justiţiei şi combaterii corupţiei a relevat eforturile autorităţilor naţionale în promovarea acţiunilor din „Mica Reformă a Justiției” şi necesitatea consolidării independenţei sistemului judiciar, asigurarea transparenţei şi a calității actului de justiţie. O atenție specială a fost acordată investigației fraudei bancare, combaterii fenomenului de spălare a banilor, consolidării integrității și combaterii corupției.
Discuţiile cu privire la cooperarea economică şi sectorială moldo-comunitară s-au axat pe un şir larg de subiecte, printre care domeniul reformelor fiscale, energeticii, transporturilor, mediului, angajarea în câmpul muncii, sănătatea publică, cultură, educaţie şi dezvoltarea regională.
Potrivit MAEIE, partenerii europeni au comunicat evaluările lor asupra mersului reformelor, apreciind atât progresele, cât și exprimând o serie de îngrijorări în privința domeniilor unde se așteaptă mai multe eforturi. La rândul său, delegația moldovenească a prezentat informații exhaustive pe subiectele abordate informând instituțiile europene despre ultimele evoluții și perspectivele de dezvoltare a cooperării.
Reuniunea Comitetului de Asociere RM-UE se desfăşoară anual şi are scopul evaluării nivelului de implementare a prevederilor Acordului de Asociere, atât a progreselor, cât şi a provocărilor înregistrate în acest sens.
Trimite e-mail | Printeaza
Politic
29.11.2018Reuniunea Comitetului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană
Comentarii (0)