Trimite e-mail | Printeaza
Social
30.11.2018

Dreptul la indemnizația lunară pentru îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de 3 ani va putea fi oferit, la alegere, persoanei asigurate

Dreptul la indemnizația lunară pentru îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de 3 ani va putea fi oferit, la alegere, persoanei asigurate

Parlamentul a votat, în cadrul ședinței de astăzi,  modificări ale legislației în acest sens, în lectură finală. Potrivit proiectului, se propun două opțiuni pentru acordarea indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului. O variantă presupune ca plata să fie oferită de la data acordării concediului şi până la data împlinirii vârstei de 3 ani, iar cea de-a doua opțiune presupune ca indemnizația să fie plătită până la data împlinirii vârstei de 2 ani a copilului.
 
Cuantumul lunar al indemnizaţiei pentru creşterea copilului, în primul caz, va constitui 30% din baza de calcul pentru fiecare copil, dar nu mai puţin decât cuantumul indemnizaţiei minime lunare și va fi plătit trei ani.  Pentru plata indemnizației, în termen de doi ani, aceasta va fi achitată 60% din baza de calcul până la  vârsta de un an a copilului  şi 30% din baza de calcul se va achita ulterior.
 
Opţiunea solicitată iniţial pentru stabilirea indemnizaţiei pentru creşterea copilului nu va putea fi modificată ulterior.
 
Modificările prevăd că în cazul în care mama sau tatăl copilului (beneficiari de indemnizaţie) se angajează, își reia activitatea de muncă sau se eliberează înainte de expirarea concediului pentru îngrijirea copilului, plata indemnizaţiei lunare nu se suspendă până la expirarea acestui concediu.
 
Proiectul presupune și reorganizarea procesului de stabilire, calculare şi plată a indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă prin preluarea responsabilităţilor angajatorului, în contextul dezvoltării conceptului cu privire la certificatele electronice de concediu medical. Astfel, stabilirea, calcularea şi achitarea indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă se va face de către  Casa Naţională de Asigurări Sociale prin simplificarea procesului existent.
 
La fel, se propune ca indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de tuberculoză, de SIDA și maladii oncologice să fie stabilite, indiferent de durata stagiului de cotizare al beneficiarului.
 
Proiectul a fost votat, în lectură finală, de către 63 de deputați din cei prezenți la ședință, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus