Trimite e-mail | Printeaza
Social
12.12.2018

Modul de calculare, de raportare, de determinare și de stabilire a salariului angajaților din sectorul bugetar a fost aprobat de Executiv

Modul de calculare, de raportare, de determinare și de stabilire a salariului angajaților din sectorul bugetar a fost aprobat de Executiv

Astfel, pentru a fi implementată eficient reforma salarizării au fost elaborate o serie de regulamente privind modul de determinare a perioadei de vechime în muncă pentru stabilirea treptelor de salarizare, a sporului de performanță, a salariului pe oră, dar și cel mediu lunar pentru angajații în sectorul bugetar. 

Prin urmare, stagiul de muncă pentru stabilirea treptelor de salarizare va fi determinat în funcție de categoriile de angajați în sectorul bugetar: funcționari publici, cadre didactice, personal medical, serviciu diplomatic, angajați cu statut special în sistemele de apărare și de ordine publică.

A fost prevăzut și modul de calculare a salariului mediu lunar până la aplicarea legii salarizării, a plăților compensatorii și a diferenței de salariu, în condițiile în care după aplicarea reformei - unii angajați vor primi un salariu lunar mai mic decât anterior. Aceste plăți vor fi recalculate proporțional timpului efectiv lucrat.

Guvernul a elaborat și promovat legea privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar. În urma implementării reformei, nici un angajat din sectorul bugetar nu va avea un salariu mai mic de minimul de existență de 2000 de lei. Totodată, diferența dintre prima scară de salarizare și ultima va fi de doar 15 trepte și nu de 33, cum este în prezent. Salariile vor fi majorate pentru bugetarii din toate domeniile, inclusiv educaţie, sănătate și asistenţă socială. Costul implementării proiectului pentru anii 2019-2021 este de 3,9 miliarde de lei, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus