În anul 2018, Serviciul Vamal a încasat la bugetul de stat 21,4 miliarde lei, înregistrând astfel o creștere cu circa 1 mlrd 038 mil. lei mai mult față de anul 2017. Valorile sunt în creștere și în cazul exporturilor. În anul 2018, acestea au crescut cu 1 mlrd 950 mil. de lei, însumând 39,4 miliarde lei.
În continuare, ponderea cea mai mare în structura veniturilor o dețin plățile provenite din administrarea TVA, care constituie 67,1%, urmate de accize cu 25,3% și respectiv, taxele vamale care au o contribuție de 5,2%.
Cel mai mare contribuabil la bugetul de stat rămâne a fi sectorul produselor petroliere, urmat de cel al tutunului. Pe poziția a treia în structura veniturilor se situează mărfurile de larg consum.
Tendința de creștere continuă a încasărilor administrate de Vamă este determinată, preponderent, de controlul vamal calitativ, declararea autentică a bunurilor, precum si de progresele înregistrate în domeniul antifraudă, în special, în combaterea contrabandei.
Un al factor important care a influențat sporirea colectărilor la buget vizează reformele de simplificare a procedurilor vamale și de facilitare a comerțului international, implementate pe parcursul ultimilor ani. Aici putem menționa declararea electronică, AEO (Agent Economic Autorizat), PVD (vămuirea la domiciliu) sau Exportator Aprobat.
Trimite e-mail | Printeaza
Economie
09.01.2019În anul 2018, Serviciul Vamal a încasat la bugetul de stat 21,4 miliarde lei
Comentarii (0)