În câteva zile se vor împlini 3 ani de zile de când ne-am asumat responsabilitatea de a conduce acest Guvern în Republica Moldova și cred că este corect să venim cu un raport în fața cetățenilor, în primul rând.
Totodată, am invitat astăzi aici și câțiva reprezentanți ai celor care, credem noi, au beneficiat direct de programele și deciziile noastre. Mă refer aici la reprezentanții asociațiilor de business, sindicate, mediul academic, autorități locale, societate civilă, dar și beneficiari de programe guvernamentale.
Voi prezenta astăzi succint câteva dintre realizările Guvernului, cele pe care le considerăm mai importante, pentru că ne-am confruntat cu dificultăți când am încercat să sintetizăm tot ceea ce s-a făcut în 3 ani de zile. Sunt multe realizări și mă bucur că toate sunt probate de cifre concrete și rezultate care se văd în date statistice, grafice, evoluții.
Dragi prieteni,
Vă spun sincer că înțeleg foarte bine care au fost așteptările față de noi atunci când am preluat mandatul aici la Guvern. Știu că oamenii au privit cu neîncredere noul Guvern. Am venit la guvernare după anul 2015, an în care am avut 3 prim-miniștri în funcție și alți 2 interimari. Înțeleg foarte bine de ce oamenii nu ne-au dat mari șanse. Dar iată că după ce în 2015 am avut un an cu 3 Guverne, ulterior am avut un Guvern pentru 3 ani. Și sunt ferm convins că unul dintre lucrurile bune pe care am reușit să le facem este că am adus stabilitate și liniște în țară. După o perioadă cu multe crize și tulburări, de 3 ani avem în Republica Moldova o creștere constantă pe majoritatea sectoarelor, o creștere care va continua și în următorii ani.
Iată de ce, știu că acest Guvern nu a avut privilegiul altora de a veni la putere pe un val de entuziasm și declarații populiste. Am venit într-o perioadă complicată pentru țara noastră și am înțeles foarte rapid că trebuie să ne apucăm de lucru, că oamenii s-au lăsat amăgiți deja de câteva ori de vorbe și declarații, așa că trebuie să le dăm fapte. Schimbări pe care să le simtă în buzunar și în casa sau localitatea lor. Și cred că am reușit să ne atingem o parte dintre obiectivele pe care ni le-am pus. Voi menționa, sper că pe scurt, cele mai importante evoluții pe diferite sectoare, în comparație cu anii precedenți.
VENITURI MAI MARI PENTRU OAMENI
SALARII MAI MARI
Un lucru de care chiar pot spune că sunt mândru este că am reușit să creștem veniturile oamenilor nu prin declarații populiste, dar prin schimbări și reforme care au adus echitate și echilibru în sistem.
De la 1 decembrie anul trecut salariile tuturor bugetarilor au crescut în baza reformei salariilor. Nimeni nu va mai avea un salariu mai mic de 2000 de lei. Nimeni nu va avea salariu mai mic decât a avut până acum. Oamenii vor primi primele salarii majorate acum în ianuarie și sper că banii concreți în mână vor pune capăt tuturor speculațiilor la acest subiect. Declarațiile sunt specialitatea altora, noi aici la Guvern operăm cu cifre. Vă spun doar câteva.
Salariile în educație au crescut în 3 ani cu 84%. În 2015, acum 3 ani, salariul mediu în învățământ era de 3600 de lei. Anul acesta salariul va ajunge la aproape 7000 de lei.
În medicină, avem o creștere de 83% la salariile doctorilor, care au evoluat de la 5000 de lei în 2015, la peste 9000 după reforma salariilor.
Recent, am marcat ziua Culturii și pot să spun că în urma reformei, salariile în acest domeniu vor crește și mai mult. De exemplu, salariile directorilor de case de cultură s-au triplat, de la 2000 lei la 6600.
Am decis să majorăm salariile și pentru 5000 de poștași și angajați ai Poștei Moldovei. Unii dintre aceștia vor primi și de 2 ori mai mult decât acum.
Sunt câteva categorii care au fost ignorate până acum, însă eu am certitudinea că în scurt timp, oamenii vor simți schimbările, așa cum le vedem și noi pe hârtie când facem calcule. De exemplu, cifrele ne arată că în 3 ani salariul mediu pe economie a crescut de la 4600 de lei la aproape 7000 de lei. Și consider, fără lipsă de modestie, că acesta este un rezultat foarte bun.
PENSII DECENTE
Ne-am îngrijit și de pensionari, însă am adus mai întâi echitate în sistemul de pensionare, prin reforma pensiilor. Am introdus o nouă formulă de calcul care aduce pensii cu 30% mai mari celor care s-au pensionat începând cu anul trecut.
Trebuie să recunosc și cred în continuare că pensia în Republica Moldova este foarte mică. Însă am făcut eforturi ca să o majorăm. În 3 ani pensia medie a crescut cu aproape 50%. Este un record, asta o arată și datele.
De la 1 ianuarie pentru jumătate de milion de pensionari pensiile au crescut cu 10%, pensia medie ajungând până la aproape 1800 de lei, de la puțin peste 1000 de lei acum 3 ani.
Începând cu 1 ianuarie 2019 a fost lansată recalcularea pensiilor pentru cei care muncesc după pensionare, care va fi urmată de indexare, astfel pentru unele persoane acestea chiar se vor dubla.
ALOCAȚII SOCIALE ȘI INDEMNIZAȚII
Peste 603 mii de persoane au primit pentru prima dată, de sărbători, un ajutor de 600 de lei și mă bucur să văd că această inițiativă a fost primită pozitiv de oameni.
Am majorat alocațiile lunare pentru deportați de la 100 la 500 de lei, iar ajutorul material unic – de la 700 la 1000 de lei. Toți au dreptul la examene medicale profilactice gratuite la Spitalul Cancelariei de Stat și beneficiază de reduceri la serviciile de reabilitare sanatoriale.
Am majorat de 2 ori îndemnizațiile unice la nașterea copilului de la 3000 la peste 6000 de lei.
Am majorat de la 30 la 120 de mii lei indemnizațiile pentru tineri pedagogi.
Din 2012 până în 2015 alocația per elev pentru alimentație în școli a crescut cu... doar 50 bani. În 3 ani de guvernare, am majorat această sumă de 7 ori mai mult decât s-a făcut în acea perioadă.
INFRASTRUCTURĂ MODERNĂ
Infrastructura a fost și este, de fapt, prioritate națională și asta pentru că în secolul 21 vrem să putem spune că suntem o țară europeană nu doar din punct de vedere geografic, ci și din punct de vedere al infrastructurii. Am lansat cel mai amplu program de reparație a drumurilor. Doar anul trecut am reparat 1600 de km de drumuri. Pentru comparație, în perioada 2009-2015 s-au reparat în medie câte 140 de km pe an. Am făcut drumuri în sate, în zone care au fost permanent neglijate în trecut. Și asta nu o spun ca o laudă, ci ca o mare tristețe, pentru că dacă se făcea în fiecare an măcar jumătate din câte drumuri am reconstruit noi, toată țara ar fi fost acoperită astăzi de drumuri bune. Vom continua acest program și în 2019, când avem planificați alți 2600 kilometri. Noi avem un plan aprobat pentru asta, care deja se află în derulare, avem banii necesari, imediat ce se încălzește afară începe construirea de noi drumuri.
S-a lucrat și pe segmentul infrastructurii de apă și canalizare. În ultimii doi ani, peste 106 mii de beneficiari au fost conectați la rețeaua de apă, ceea ce înseamnă 53 mii pe an, de 7 ori mai mult decât pe timpul guvernărilor anterioare. Pentru 2019 ne propunem un obiectiv de 2 ori mai serios: 100 mii de oameni conectați într-un an.
PROGRAME GUVERNAMENTALE
Am cumpărat anul trecut 110 ambulanțe noi, iar altele 170 urmează să fie procurate anul acesta. Începând cu decembrie 2018, fiecare mămică primește gratuit cutii cu lucruri necesare pentru nou-născuți în cadrul Programului guvernamental „O nouă viață”. Doar în luna decembrie 3000 de mămici s-au bucurat de acest proiect.
Un program de care sunt cu adevărat mândru este programul Prima casă, o idee cu care am venit în anul 2017 și care a fost criticată la început. Cu toate acestea, 1200 de familii și-au cumpărat o locuință cu ajutorul Guvernului. Pentru 2019 am planificat deja alte 3000 de locuințe, 3000 de tineri.
Un alt program de care sunt foarte mulțumit este campania ”Un doctor pentru tine”. Vorbim de echipe mixte de specialiști, screening pulmonar, controale stomatologice pentru copii și mamografii. Sunt oameni care de 10 sau poate 20 de ani nu au fost la un control medical, ca să prevină o boală. Și mă bucur că 40 de mii de persoane au fost examinate gratuit. Sănătatea oamenilor este prioritate pentru noi.
Avem câteva programe foarte reușite prin care îi susținem pe cei care lansează afaceri. Vorbesc aici de Subvenții în avans în agricultură pentru tineri și femei în afaceri, START pentru tineri, PARE 1+1, DAR 1+3.
ECONOMIE PUTERNICĂ ȘI STABILĂ
Ceea ce cu siguranță nu poate fi negat este că am adus stabilitate economică. După criza în care era țara în 2015, când PIB-ul a scăzut cu 0,5%, din 2016 am pus Republica Moldova pe un trend ascendent și țara noastră a intrat într-un nou ciclu economic. Avem o creștere economică constantă, de peste 4 la sută. Ceea ce înseamnă unul dintre cele mai înalte ritmuri de creștere din regiune.
Datorită reformelor pe care le-am făcut pentru a stimula mediul de afaceri, avem indicatori care ne demonstrează că am mers pe calea corectă. Am redus birocrația și am oferit posibilitatea ca toate actele să fie solicitate online, am micșorat impozitele (am redus impozitul pe venit până la 12%, am micșorat TVA-ul pentru industria HORECA), am tăiat din presiunea pe agenții economici, iar astăzi nu noi, ci asociațiile de business spun că au parte de o gură de aer de când suntem la guvernare.
În rezultat, în 3 ani am încasat la buget cu 15 miliarde de lei mai mult. Sunt bani care au venit în buget și pe care i-am putut folosi pentru majorări de salarii și pensii, investiții sau programe guvernamentale. Avem 350 de rezidenți în parcul IT, care plătesc un impozit unic de 7%. Datele ne arată că numărul celor care primesc salarii în plic a scăzut în jumătate într-un singur an. Exporturile cresc constant, doar în prima jumătate a anului 2018 – cu 30%, până la 1,5 miliarde de dolari. 70 procente dintre acestea merg în Uniunea Europeană.
Doar în Zonele Economice Libere avem în ultimii 3 ani investiții de 160 milioane de dolari și 7500 locuri de muncă nou create, de două ori mai mult decât până în 2016. Conform rapoartelor primite de la agenții economici, în Republica Moldova în 3 ani au fost create 170 de mii de locuri de muncă.
SECURITATE ȘI APĂRARE
Investiții, locuri de muncă mai bine plătite, venituri mai mari – adică bunăstare. Așa vrem să îi convingem pe oameni să rămână acasă. În același timp, vrem ca cetățenii noștri să aibă un sentiment de siguranță. Am făcut pași importanți și la securizarea frontierelor.
Avem deja un proiect care cred că încă este subestimat și cred că ulterior mulți vor înțelege importanța acestuia. Mă refer la faptul că pe durata mandatului acestui Guvern, pentru prima dată de la 1992, autoritățile de la Chișinău pot controla integral frontiera țării, inclusiv pe segmentul transnistrean, o realizare pe care o considerăm crucială, obținută cu ajutorul colegilor de la Kiev, cu care asigurăm controlul comun la frontieră.
Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău este și el o prioritate a Guvernului, atunci când vorbim despre securitate energetică. În perioada mandatului a fost construit Centrul de control pentru tronsonul Iași-Ungheni și finalizate lucrările de proiectare pentru tronsonul Ungheni-Chișinău. Sunt încrezător că până la sfârșitul anului 2019 această conductă va putea asigura țara noastră cu întreg necesarul de gaze naturale. Pe interconectarea de energie electrică ne propunem să fim gata în 2-3 ani.
Pentru securitate și apărare, am lansat programul Armata profesionistă și am decis ca serviciul militar să nu mai fie obligatoriu, astfel încât să avem militari bine pregătiți și instruiți.
REINTEGRAREA ȚĂRII
Cu ajutorul și susținerea partenerilor și autorităților ucrainene am obținut progrese importante și pe dimensiunea transnistreană. Am cerut clar, repetat, de la tribuna ONU, retragerea trupelor ruse de pe teritoriul țării noastre. Fermierii își pot prelucra din nou terenurile agricole, am rezolvat problema școlilor. Am alocat 15 milioane de lei pentru dezvoltarea școlilor și infrastructurii în regiunea transnistreană, inclusiv câte 100 de mii de lei pentru fiecare dintre cele 8 școli cu predare în grafia latină.
POLITICĂ EXTERNĂ
În continuare, rămânem orientați spre vectorul european, obiectivul nostru este să aducem cetățenilor noștri un nivel de trai european, salarii și pensii europene, infrastructură modernă și condiții de viață exact ca în statele membre. Aderarea la Uniunea Europeană și Acordul de Asociere rămân busola în funcție de care ne orientăm și armonizăm toate acțiunile.
Avem relații bune și cu alte state, 43 de acorduri de comerț liber semnate cu diverse țări.
Contăm pe sprijinul Statelor Unite, un partener strategic pentru țara noastră. Avem relații excelente cu vecinii noștri de la București și Kiev. Avem o foaie de parcurs comună cu România prin care vom monitoriza toate proiectele de interconectare pe care le-am convenit. De asemenea, contăm pe susținerea Bucureștiului în contextul în care România a preluat recent președinția Consiliului UE.
Dragi prieteni,
Vă spun cu toată onestitatea că sunt departe de a mă declara mulțumit sau împlinit cu ceea ce am reușit să facem în acești trei ani. Mi-aș fi dorit ca în toți acești ani să putem acționa măcar cu eficiența de anul trecut, când am pornit cele mai importante proiecte și au început să apară rezultate importante. În același timp, sunt conștient că anii 2016-2017 au fost esențiali pentru stabilizarea țării și creșterea încasărilor la buget, fără de care nu puteam să facem drumuri noi, să mărim salarii și pensii, să dăm bani pentru locuințe și altele.
Da, poate s-ar fi putut mai mult, dacă am fi pornit în 2015 de la ceva, nu de la regrese pe toate domeniile. Cifrele arată clar că am făcut în 3 ani mai mult decât toate guvernările anterioare la un loc în cele mai importante sectoare, dar Republica Moldova are nevoie în continuare să fie guvernată pragmatic, cu orientare clară spre obținerea de rezultate pentru cetățeni și îmbunătățirea vieții lor.
M-am bucurat să văd în sondaje, dar și în teritoriu, că majoritatea oamenilor spun că în această perioadă s-au făcut multe lucruri bune. Chiar și cei mai negativiști recunosc că lucruri bune s-au făcut, dar poate că încă puține. Este pentru noi cea mai importantă apreciere, cea care vine de la oameni, cea pe care o vedem când mergem în sate, în vizite în teritoriu.
Am fost uneori acuzați de opoziție că am venit cu majorări în an electoral. Este important să înțelegem că am preluat guvernarea în 2016 în stare de dezastru. În 2017 am început să facem schimbări, care să ne aducă bani la buget. Am avut încasări mai mari în 2018 și acestea ne-au permis să facem investiții, să venim cu majorări de salarii, pensii și alocații sociale. Este o evoluție firească. Aceste majorări și investiții vor continua și în 2019, vă asigur.
În același timp, ca prim-ministru mi-aș fi dorit o opoziție mai puternică și incisivă, care să ne solicite mai mult și să ne provoace la exerciții mai sofisticate, mi-aș fi dorit niște politicieni profesioniști în opoziție, care să vină cu idei și soluții, să ne critice și să demonstreze că au soluții mai bune. N-am avut parte de așa ceva, 3 ani de zile nu am avut opoziție. Nu știu dacă ar trebui să ne bucurăm sau nu. Poate că acest lucru ne-a ușurat nouă munca și le-a ușurat-o și oamenilor. Pentru că oamenii pot să facă diferența între fapte și vorbe. Oamenii se lasă duși de emoții, dar știu să discearnă între cei care promit să distrugă și cei care au construit și promit să construiască. Oamenii pricep atunci când există o echipă puternică, ce poate să muncească sau atunci când există politicieni care se pricep doar la condus conferințe de presă.
Dragi prieteni,
Un vechi proverb spune: dacă vrei să ajungi repede trebuie să mergi singur, dacă vrei să ajungi departe - trebuie să mergi în echipă. Am avut în acești 3 ani de activitate parte de o echipă extraordinară și vreau să mulțumesc astăzi fiecăruia dintre membrii ei. În primul rând, celor care fac parte din echipa guvernamentală, din această garnitură guvernamentală, dar și colegilor din coaliție care au susținut acest Guvern în Parlamentul Republicii Moldova, și desigur că și colegilor mei din Partidul Democrat care au fost întotdeauna alături și ne-au ajutat să obținem aceste rezultate frumoase. Sunt sigur că nu scăpăm așa ușor. Ne mai așteaptă încă multe, mai avem mult de muncă. Și în continuare Guvernul va activa la capacitate maximă și va produce rezultate pentru oameni. Și eu sunt sigur că ne așteaptă încă multe lucruri frumoase în față.
Trimite e-mail | Printeaza
Politic
17.01.2019Raportul prim-ministrului Pavel Filip cu ocazia a 3 ani de guvernare
Comentarii (0)