Centrul de Referință în Colposcopie, unica instituție din țară, care va oferi servicii de colposcopie de calitate pentru femei și cursuri de formare continuă pentru specialiști a fost lansat astăzi, 29 ianuarie curent, la Institutul Mamei și Copilului (IMC).
Colposcopia reprezintă o examinare amănunțită a colului uterin, care se recomandă în cazul în care rezultatele testului Papanicolau sunt anormale. La necesitate, colposcopia oferă și posibilitatea de tratare a leziunilor precanceroase, prevenind astfel apariția cancerului de col uterin.
„Centrul inaugurat astăzi și echipamentul performant din dotare, va contribui cu siguranță la salvarea vieților multor femei din țara noastră. Totodată, aici vor fi instruiți specialiștii în domeniu, astfel încât, serviciile de colposcopie să corespundă tuturor standardelor internaționale. Îmi exprim recunoștința partenerilor, care s-au alăturat eforturilor noastre și ne susțin în dezvoltarea sistemului de sănătate”, a declarat secretarul general de stat, Boris Gîlca.
Centrul de Referință în Colposcopie a fost fondat prin ordinul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale în anul 2017. Centrul a fost dotat cu echipament modern prin intermediul programului Kusanone al Ambasada Japoniei în Republica Moldova, care a oferit în acest sens un sprijin financiar în valoare de peste 84 000 de dolari.
„Acest proiect este unul special și are un scop măreț, de prevenire a cancerului de col uterin în Republica Moldova. Sunt ferm convins că echipamentul instalat în acest Centru le va fi foarte util specialiștilor, iar pacientele vor beneficia de servicii calitative și prestate la timp”, a declarat E.S. Masanobu Yoshii, Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova.
Prezent la eveniment, Directorul Executiv Adjunct Programe al Fondului ONU pentru Populație (UNFPA), Dereje Wordofa a subliniat că statisticile regionale și naționale în acest domeniu sunt alarmante. În regiunea Europei Centrale și de Est, rata cancerului de col uterin este de aproape 10 ori mai mare decât în țările Europei de Vest. Și în Moldova, zilnic o femeie este diagnosticată cu această maladie, iar la fiecare trei zile una decedează din această cauză.
„Centrul de Colposcopie reprezintă un pas important în lupta contra cancerului de col uterin și va oferi servicii de calitate pentru a salva viața femeilor din Moldova, iar UNFPA rămâne în continuare un partener de încredere în vederea dezvoltării programele de prevenire prin screening cervical organizat”, a precizat oficialul.
Centrul de Referință în Colposcopie dispune de trei birouri de colposcopie, inclusiv unul în cadrul Secției Ginecologie al IMC, pentru pacientele ce vor avea nevoie de îngrijiri medicale de ambulator. Serviciile urmează a fi asigurate de către cei opt angajați ai Centrului care au capacitatea de a deservi până la patruzeci și cinci de paciente în fiecare zi.
De asemenea, astăzi secretarul general de stat, Boris Gîlca a avut o întrevedere cu Secretarul General Adjunct ONU și Director Executiv Adjunct (Programe) UNFPA, Dereje Wordofa și Directoare Regională UNFPA pentru Europa de Est și Asia Centrală, Alanna Armitage în cadrul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale unde au discutat despre cooperarea ministerului cu UNFPA în domeniul sănătății reproductive, demografiei, egalității de gen și combaterii violenței în bază de gen.
Menționăm că, este în desfășurare „Proiectul de prevenire a cancerului de col uterin pentru anii 2017-2020” implementat de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, UNFPA, Biroul de Cooperare al Elveției în Moldova (SDC), Agenția de Cooperare Internațională Pentru Dezvoltare a României (RoAid) și Asociația Internațională de Prevenire a Cancerului de Col uterin (ICCPA), anunță un comunicat.
Trimite e-mail | Printeaza
Sanatate
29.01.2019Un Centru de Referință în Colposcopie modern inaugurat astăzi la Institutul Mamei și Copilului
Comentarii (0)