Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Nicolae Ciubuc, a discutat cu reprezentanții Asociației Republicane a Medicilor Veterinari din Moldova și cei ai Agenției Naționale pentru Siguranțe Alimentelor, despre problemele din domeniul medicinii veterinare. Discuțiile au fost purtate în cadrul unei ședințe, desfășurate la finele săptămânii trecute, la minister.
Reprezentanții Asociației au menționat că serviciul veterinar din Republica Moldova cu greu face față cerințelor în vigoare, deoarece există probleme mari ce țin de lipsa de specialiști și asigurarea cu cadre calificate a serviciului sanitar veterinar și a sectorului zootehnic.
”Anual absolvesc facultatea de Medicină Veterinară a Universității Agrare circa 40-45 de medici veterinari, însă cu părere de rău se angajează în serviciul medical veterinar din republică 10-15% din absolvenţi. Din acest considerent ducem o lipsă evidentă de medici veterinari. Îndeosebi, această situaţie este dificilă în regiunile rurale, unde actualmente un medic veterinar de liberă practică deserveşte animalele din 7-12 sate. În acelaşi timp ţinem să menţionăm că tinerii specialişti nu dispun de indemnizaţii precum profesorii şi medicii umani repartizați în regiunile rurale, iar tarifele pentru prestarea serviciilor de asistenţă medical veterinară n-au fost revizuite şi modificate din anul 2009. Vârsta medie a medicilor veterinari din țară este de 55 de ani”, a precizat Nicolae Starciuc, Președintele Asociației Republicane a Medicilor Veterinari.
În același context, pentru a redresa situația în serviciul medical veterinar membrii Asociaţiei Republicane a Medicilor Veterinari din Moldova au solicitat revizuirea tarifele pentru serviciile acordate, aplicarea unor măsuri de stimulare pentru tinerii absolvenți, precum și angajarea medicilor veterinari de liberă practică în cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor.
După un dialog constructiv cu participanții la ședință, ministrul Nicolae Ciubuc a precizat că: ”Vom elabora și promova modificarea şi completarea Legii nr. 221/2007 privind activitatea sanitar-veterinară în care vor fi incluse solicitările dumneavoastră, inclusiv compensarea cheltuielilor pentru închirierea locuinţei, alocarea unei indemnizaţii unice pentru cei ce profesează în domeniu. Totodată, propun să ne întâlnim periodic în ședințe de lucru, pentru a discuta problemele din sector și modul de soluționare a acestora”.
Potrivit MADRM, la final părțile și-au exprimat aprecierea pentru dialogul constructiv și au confirmat că sunt dispuși să participe mai des în discuțiile cu autoritățile centrale.
Trimite e-mail | Printeaza
Economie
04.03.2019Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului va propune modificarea Legii privind activitatea sanitar-veterinară
Comentarii (0)