Trimite e-mail | Printeaza
Economie
15.03.2019

Gazpromul a scumpit gazele pentru Moldova cu 25% din ianuarie

Gazpromul a scumpit gazele pentru Moldova cu 25% din ianuarie

Concernul rus Gazprom a mărit cu aproximativ 25% tarifele la gazele livrate Republicii Moldova conform formulei contractuale de recalculare periodică a prețului în funcție de cel al petrolului la burse. Majorarea este valabilă de la începutul anului, dar s-a aflat de ea abia acum, după alegeri. Noua componență a Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică ar trebui să ajusteze tarifele interne, în caz contrar va crește spectaculos datoria importatorului Moldovagaz față de Gazprom. Când și cum o va face?

Despre scumpirea, intrată în vigoare cu aproape trei luni în urmă la Chişinău, s-a aflat nu de la Agenţia Naţională de Reglementări în Energetică – instituţia responsabilă de stabilirea tarifelor -, ci datorită presei. Cea care a făcut anunţul e publicaţia cu profil economic Mold-street.md, care a solicitat de la Moldovagaz şi a publicat zilele trecute informaţia.

Este aceeaşi publicaţie care anticipa încă în timpul campaniei electorale scumpirea, descriind în felul următor, într-un articol, premisele ei: „tarifele la gazele naturale ar putea creşte semnificativ după alegeri, întrucât preţul de import s-a majorat pe parcursul anului 2018 cu circa o treime – de la 215 dolari pentru mia de metri cubi la 283 de dolari – în timp ce în calculul tarifului mediu pentru tot anul 2018 a intrat un preţ mediu de doar 178 dolari mia de metri cubi. Devierea financiară e de 700 de milioane”.

ANRE a numit atunci „falsă” informaţia, infirmând de asemenea că ar avea vreun plan de majorare de tarife în timpul apropiat.

Reacţionând acum la informaţia deja confirmată oficial despre scumpirea cu 25%, până la aproape 240 de dolari pentru mia de metri cubi, a importurilor, ANRE a făcut o nouă încercare să liniştească consumatorii. Prin vocea unuia din directorii săi, Ştefan Creangă, fost preşedinte de comisie parlamentară, proaspăt director la agenţie, ANRE a spus că scumpirea de tarife nu ar fi iminentă, pentru că nu se ştie cum vor arăta preţurile în trimestrele următoare. Într-o încercare de a se justifica în faţa reproşului că a ascuns din interesul electoral al puterii scumpirea importurilor, agenţia a spus într-un comunicat că, de fapt, nici nu a primit deocamdată o solicitare de majorare de tarife de la furnizor, scrie Europa Libera.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus