Trimite e-mail | Printeaza
Economie
28.03.2019

A fost lansat o nouă fază a Proiectului ”Medierea comercială și arbitrajul în Republica Moldova”

La data de 27 martie 2019, la Chișinău a avut loc evenimentul de lansare (Faza a VI-a) a Proiectului ”Medierea comercială și arbitrajul în Republica Moldova”, inițiat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), în parteneriat cu Organizația Internațională pentru Dreptul la Dezvoltare (IDLO) și finanțat de către USAID.

Prezent la eveniment, Sergiu Harea, președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) a reiterat importanța medierii și arbitrajului ca metode sigure și avantajoase de soluționare a disputelor dintre agenții economici, menționând că: ”Una din direcțiile prioritare ale Camerei este intensificarea activităților de promovare a metodelor alternative de soluționare a litigiilor. Astfel, instituția camerală oferă servicii de medire și arbitraj internațional. Pe parcursul anului trecut, Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de lângă CCI a soluționat 123 litigii, iar Centrul de Mediere cca 30 de cazuri, ceea ce denotă că aceste tipuri de soluționare a disputelor au un impact pozitiv în țara noastră”.

Dumitru Lefter, directorul Centrului de Mediere al CCI a RM a menționat că în materie de cauze comerciale, Centrul de Mediere a promovat și va continua să promoveze instituția medierii, astfel fiind aproape și mereu în ajutor mediului de afacere din întreaga țară.

În cadrul evenimentului, Dumitru Postovan, președintele Curții de Arbitraj Comercial Internațional de lângă CCI a RM a specificat care sunt avantajele soluționării litigiilor prin arbitraj: ”Procedura este mai rapidă şi mai puţin formală, confidenţialitatea ședințelor, competenţa specializată a arbitrilor, desemnarea arbitrilor de către părți, costuri reduse, hotărârile arbitrale au o largă recunoaștere internaţională, fiind definitive și obligatorii”.

De asemenea, în cadrul evenimentului au fost discutate rezultatele etapelor anterioare ale proiectului, precum și avantajele medierii prin prezentarea unui sondaj realizat, privind percepția medierii comerciale de către profesioniști și mediul de afaceri, estimări privind economia resurselor financiare și de timp prin utilizarea medierii, fiind menționat cadrul legal și anume legea din 03.07.2015 cu privire la mediere. Potrivit datelor sondajului prezentat, efectuat în baza a 65 companii respondente, majoritatea (66%) dintre ele se confruntă cu până la 5 litigii pe an în activitatea lor, 17% au până la 10 litigii anual, iar 18,5% – până la 25 cazuri pe an. Sondajul prezintă concluzia că pentru jumătate din respondenți valoarea medie/anuală a costurilor alocate pentru soluționarea litigiilor este între 5 000 – 20 000 lei, ce include preponderent cheltuieli de asistență juridică.

Potrivit CCI, proiectul în domeniul medierii și arbitrajului comercial a demarat în anul 2013 și are ca scop fortificarea sistemului de soluționare alternativă a litigiilor în Republica Moldova la nivel național. La etapele precedente ale proiectului au fost organizate multiple activități de formare a actorilor în domeniu, sensibilizare publică și a mediul de afaceri.

În viitorul apropiat vor derula activități ce includ asistență pentru consolidarea capacităților Centrului de Mediere al Camerei de Comerț și Industrie, Consiliului de Mediere, centrelor regionale de mediere, formare în domeniul arbitrajului, prestarea serviciilor de mediere în instanțe, ateliere de lucru privind îmbinarea medierii private și judiciare. Unul din obiectivele evenimentului a fost favorizarea cooperării și schimbul de bune practici între instituțiile de stat și participanții la mecanismele de soluționare a litigiilor.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus