Procuratura Anticorupție anunță despre finalizarea urmăririi penale și expedierea în instanța de judecată a dosarului ”mitei pentru judecători” pe următoarele capete de acuzare:
- art. 324 alin. (3) lit. a) din Codul penal, coruperea pasivă;
- art.42 alin.(2), 307 alin. (1) din Codul penal, pronunțarea cu bună-știință de către judecător a unei încheieri contrare legi;
- art. 326 alin. (1) din Codul penal, traficul de influenţă;
- art.45 alin.(1), 325 alin. (3) lit. a/1) din Codul penal, coruperea activă;
- art. 303 alin. (3) din Codul penal, amestecul, sub orice formă, în judecarea cauzelor de către instanțele de judecată naționale.
Statut de inculpat au 10 persoane. Este vorba de: un procuror din Procuratura mun. Chișinău, un avocat, doi judecători și un ex-judecător în Curtea de Apel Chișinău, doi judecători în Judecătoria Chișinău sediul Centru, un asistent judiciar și două persoane fizice.
La moment, în privința asistentului judiciar și a uneia dintre persoanele fizice este aplicată măsura preventivă de arest la domiciliu, iar în privința avocatului, a judecătorului în Curtea de Apel Chișinău, dar și a unei persoane cu funcția de judecător din Judecătoria Chișinău cu sediul Centru a fost aplicată măsura preventivă - control judiciar.
Amintim că, urmărirea penală pe cauză a fost dispusă de către Procurorul General conform elementelor infracţiunii de trafic de influență, ulterior, la cauza respectivă fiind conexate cauzele penale privind elementele infracțiunii de corupere pasivă, corupere activă, amestecul în înfăptuirea justiției și pronunțarea cu bună știință a unei hotărâri ilegale.
Magistrații sunt cercetați penal pentru că ar fi pretins și primit sume de pentru a emite decizii, încheieri favorabile pe mai multe cauze penale aflate în examinare. Avocatul și procurorul implicați în schemă transmiteau mijloacele bănești de la persoanele interesate către magistrați, iar medicul și cealaltă persoană fizică implicate în schemă, erau cei care furnizau mijloacele bănești și în interesul cărora urmau să fie emise decizii favorabile.
Menţionăm că orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunţarea unei decizii definitive şi irevocabile a instanţei.
Infracțiunea prevăzută de art. 324 alin. (3) lit. a) din Codul penal se pedepsește cu închisoare de la 7 la 15 ani cu amendă în mărime de la 8000 la 10000 unităţi convenţionale şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.
Art. 307 alin. (1) din Codul penal se pedepseşte cu amendă în sumă de la 650 la 1150 unităţi convenţionale sau cu închisoare de pînă la 5 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 5 ani.
Art. 326 alin. (1) din Codul penal se pedepseşte cu amendă în mărime de la 2000 la 3000 unităţi convenţionale sau cu închisoare de pînă la 5 ani, iar persoana juridică se pedepseşte cu amendă în mărime de la 4000 la 6000 unităţi convenţionale cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate.
Art.325 alin. (3) lit. a/1) din Codul penal se pedepsește cu închisoare de la 6 la 12 ani cu amendă în mărime de la 6000 la 8000 unităţi convenţionale, iar persoana juridică se pedepseşte cu amendă în mărime de la 14000 la 18000 unităţi convenţionale cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea persoanei juridice.
Art. 303 alin. (3) din Codul penal se pedepsește cu amendă în mărime de la 750 la 950 unităţi convenţionale sau cu închisoare de pînă la 4 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 3 ani, anunță Serviciul informare şi comunicare cu mass-media al Procuraturii Anticorupție.