La 8 mai, curent, în cadrul unei vizite de lucru la Roma, Valentina Buliga, director general al Casei Naţionale de Asigurări Sociale, a semnat Protocolul de colaborare între Casa Naţională de Asigurări Sociale, Patronatul ACLI şi Parteneriatul pentru Asistenţa Teritorială şi Activitate de Consultanţă privind legislaţia Internaţională privind informarea cetăţenilor moldoveni care au activat în Republica Moldova şi Republica Italiană asupra dreptului la pensie şi altor prestaţii de asigurări sociale, precum şi asupra modalităţii obţinerii acesteia.
De asemenea, Valentina Buliga s-a întâlnit cu Pasquale Tridico, şef al Institutului Naţional de Asigurări Sociale al Italiei. În cadrul discuţiilor bilaterale directorul general al CNAS a menţionat că semnarea Protocolului de colaborare va apropia semnarea Acordului în domeniul securităţii sociale dintre Republica Moldova şi Republica Italiană.
Reamintim că în prezent între Republica Moldova şi Republica Italiană nu există un acord bilateral în domeniul securităţii sociale, care ar prevedea garanţii sociale pentru cetăţenii celor două state. Cu toate acestea moldovenii care au lucrat legal în Italia pot beneficia de pensie din partea statului italian prin intermediul Patronatului ACLI.
În legislaţia Republicii Italiană este prevăzut ca cetăţenii altor state, care au atins vârsta de pensionare şi s-au întors să locuiască permanent în ţara de origine, inclusiv în Moldova, pot să se adreseze pentru stabilirea pensiei italiene pentru limită de vârstă, vechime în muncă, de dizabilitate şi pensie de urmaş. Astfel, prin intermediul Patronatului ACLI, reprezentanţa în Republica Moldova, au fost stabilite pensiile pentru circa 800 persoane. Cererile cu privire la pensiile solicitate sunt examinate de Institutul Naţional de Asigurări Sociale din Republica Italiană (INPS). Dintre pensiile stabilite cuantumul minim constituie 17 euro, iar cel mai mare - 500 de euro.
Potrivit CNAS, persoana care doreşte să obţină o pensie italiană trebuie să aibă paşaport moldovenesc şi codul fiscal italian (Codice Fiscale) precum şi să deschidă un cont bancar (în euro) la una dintre băncile din Moldova.
În prezent în Republica Italiană legal, cu permis de şedere, sunt oficial înregistraţi 140 mii de cetăţeni ai Republicii Moldova.
Trimite e-mail | Printeaza
Social
08.05.2019CNAS a semnat la Roma un Protocol de colaborare
Comentarii (0)