Subvențiile acordate de Guvern, au sporit încrederea agricultorilor și astfel, investițiile în agricultură, de la începutul acestui an, se cifrează la circa 550 milioane de lei, ceea ce a permis crearea 239 locuri noi de muncă și a 286 locuri de muncă sezoniere. Statul oferă suport financiar agricultorilor prin Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural, care în acest an constituie circa 900 mln de lei.
AIPA a autorizat spre plată 440 dosare depuse de fermieri care vor primi subvenții pentru dezvoltarea afacerilor agricole în sumă de 64,4 mil. lei. În total, Agenția a recepționat până în prezent 887 cereri de sprijin financiar, cu aproape 10% mai mult comparativ cu numărul de dosare recepționate în perioada similară a anului trecut.
Cele mai multe cereri de subvenționare sunt pentru achiziția de tehnică și utilaj agricol. În acest sens, conform situației de la mijlocul lunii mai, AIPA a autorizat spre plată 272 dosare, în valoare totală de circa 28 mln de lei, pentru achiziția a 790 unități de tehnică și utilaj agricol performant.
Agricultorii solicită, de asemenea, subvenționarea investițiilor în dezvoltarea infrastructurii post-recoltare și procesare. Până în prezent, s-a reușit autorizarea spre plată a 31 dosare din totalul de 79 de cereri depuse. Drept rezultat, circa 20 mln. de lei sunt oferiți pentru crearea și modernizarea a 73 unități de procesare a producției agricole.
În top mai sunt și subvențiile pentru înființarea, modernizarea plantațiilor multianuale și defrișarea celor neproductive. În acest sens, AIPA a reușit să autorizeze spre plată 81 dosare recepționat din cele 180 cereri de solicitare a sprijinului financiar. Valoarea subvențiilor autorizate, în acest sens, constituie 7,6 mln. lei.
Potrivit AIPA, anual, 5% din valoarea Fondului național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural, ceea ce constituie circa 45 mln de lei, sunt direcționate pentru acordarea subvențiilor în avans pentru tineri și femeilor fermieri ce vor lansa pentru prima dată proiecte noi în sectorul agricol.
În anul curent, deja 21 de producători agricoli debutanți urmează să-și inițieze afaceri, cu un plan de investiții de peste 18,0 mil. lei, ce vor genera crearea a peste 70 locuri noi de muncă.
Aportul statului pentru dezvoltarea celor 21 de proiecte start-up urmează a fi de peste 12,0 mil. lei, surse disponibile în fond. Din totalul dosarelor, 62% sau 13 dosare sunt depuse de femei fermieri.
Cele 21 dosare recepționate sunt în proces de evaluare.
De menționat că, în anul 2018, AIPA a recepționat 7417 cereri de solicitare a sprijinului financiar pentru 4411 producători agricoli unici, în valoare totală ce a depășit 1,0 miliard de lei. Urmare a subvențiilor solicitate, a fost posibilă atragerea investițiilor în sectorul agroindustrial, dar și în sectoarele conexe acestuia, în mărime de cca 6,0 mlrd. lei, cu peste 15% mai mult față de investițiile efectuate de producătorii agricoli în anul 2017. Investițiile efectuate au generat crearea a 4635 locuri noi de muncă (dintre care 2946 ocupate de bărbați și 1689 locuri de muncă destinate femeilor). De asemenea, în anul 2018, au fost depuse 66 de proiecte de finanțare a afacerilor agricole noi (start-upuri), dintre care 50 proiecte au fost declarate eligibile pentru finanțare în sumă de 26,2 mln. lei.
Din totalul dosarelor depuse în anul 2018, au fost autorizate spre plată 7194 cereri de solicitare a sprijinului financiar în sumă de 966,9 mln. lei. Din totalul dosarelor depuse de fermieri, cca 3% constituie dosarele respinse de AIPA sau retrase de producătorii agricoli din motivul necorespunderii criteriilor de eligibilitate.
Trimite e-mail | Printeaza
Economie
15.05.201965 milioane de lei alocate în anul curent pentru subvenționarea investițiilor în agricultură
Comentarii (0)