Trimite e-mail | Printeaza
Economie
30.05.2019

Pavel Filip, la Forumul Investițional Chișinău: Antreprenorul trebuie să vrea să facă afaceri aici, iar investitorul – să se simtă în siguranță și primit cu ospitalitate aici

Pavel Filip, la Forumul Investițional Chișinău: Antreprenorul trebuie să vrea să facă afaceri aici, iar investitorul – să se simtă în siguranță și primit cu ospitalitate aici

Premierul Pavel Filip a participat astăzi la Forumul Investițional Chișinău, organizat în premieră de primăria capitalei. Prim-ministrul a menționat că municipiul Chișinău este centrul economic al țării. Aici locuiește aproape o jumătate din populația țării, cea mai mare forță de muncă și tot în capitală sunt concentrate cele mai multe companii care generează cele mai mari venituri și respectiv, cele mai mari plăți în buget. De aceea, când sunt elaborate și promovate politicile statului, la nivel de Guvern, indiferent de domeniu, se ia în calcul impactul acestora asupra populației și agenților economici din Chișinău.

Totodată, premierul a vorbit despre prolemele capitalei care trebuie soluționate. „Și eu vin la muncă pe aceleași drumuri pe care vin toți chișinăuienii, văd pe străzi construcții haotice, comerț stradal, stau în ambuteiaje uneori. Foarte mult îmi doresc ca orașul Chișinău să devină un loc de unde copiii și nepoții mei, ai dumneavoastră, ai tuturor, să nu mai vrea să plece în străinătate. Antreprenorul trebuie să vrea să facă afaceri aici, iar investitorul – să se simtă în siguranță și primit cu ospitalitate aici”, a specificat Pavel Filip.

În context, șeful Guvernului a subliniat că orașul are nevoie de o strategie de dezvoltare foarte bine gândită, de o viziune. Reieșind din realitățile existente, premierul a punctat câteva priorități care urmează a fi implementate în perioada imediat următoare pentru a atrage investiții străine în oraș:

1.       Problema actelor permisive în construcții. Urmare a reformei în domeniu, astăzi atât numărul procedurilor, cât și durata de perfectare a actelor au fost reduse în jumătate.

2.       Eliminarea corupției în instituțiile administrației publice locale și centrale. În prezent, prin intermediul Ghișeului unic, sunt eliberate 43 de acte, iar în curând, se vor mai adăuga încă 85.

3.       Transparentizarea relațiilor dintre stat și antreprenor, astfel încât antreprenorul să fie motivat să fie cinstit cu statul la capitolul achitării impozitelor.

4.       Liberalizarea pieței muncii și a relației angajat-angajator. În acest sens, a fost modificat Codul Muncii.

5.       Justiția. Fortificarea acestui domeniu va acorda o mai mare siguranță atât antreprenorilor locali, cât și investitorilor străini.

Premierul a conchis că orașul are un potențial enorm și cu eforturi comune vor fi identificate soluții la aceste probleme, astfel încât municipiul Chișinău să devină un oraș modern de care ne vom mândri.

Forumul Investițional Chișinău se va desfășura pe parcursul a 2 zile. La eveniment participă oficiali, antreprenori locali, dar și investitori din România, Ucraina, Suedia și Letonia, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus