Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
24.07.2019

GRECO consideră insuficiente eforturile depuse pentru îmbunătăţirea transparenţei procesului legislativ

GRECO consideră insuficiente eforturile depuse pentru îmbunătăţirea transparenţei procesului legislativ

Grupul de State Contra Corupţiei (GRECO) –  Comitet specializat al Consiliului Europei în prevenirea şi combaterea corupţiei, a cerut, astăzi, 24 iulie 2019, autorităţilor Republicii Moldova să-şi intensifice eforturile pentru a pune în aplicare măsurile care vizează prevenirea corupţiei în rândul parlamentarilor, judecătorilor şi procurorilor, prin publicarea Raportului de conformitate adoptat în luna decembrie 2018, în cadrul rundei a IV-a de evaluare a Republicii Moldova privind prevenirea corupţiei în rândurile membrilor parlamentului, judecătorilor şi procurorilor.

În raportul de conformitate care evaluează punerea în aplicare a unui set de recomandări emise în raportul de evaluare, adoptat în anul 2016, GRECO concluzionează că Republica Moldova trebuie să facă progrese semnificative pentru a atinge un nivel acceptabil de conformitate. Până în prezent, Republica Moldova a îndeplinit patru din cele 18 recomandări, în timp ce a asigurat implementarea parţială a nouă recomandări, cinci rămânând a fi neimplementate.

GRECO consideră insuficiente eforturile depuse pentru îmbunătăţirea transparenţei procesului legislativ. Acesta solicită autorităţilor să asigure, în mod sistematic, publicarea în timp util a proiectelor de legi şi a informaţiilor aferente, permiţând o dezbatere publică şi parlamentară semnificativă cu privire la proiectele de iniţiative legislative. De asemenea, GRECO critică faptul că nu a fost adoptat un cod de conduită pentru deputaţi şi că nu au fost luate încă măsuri de prevenire a diferitelor forme de conflicte de interese.

În ceea ce priveşte procurorii, componenţa Consiliului Superior al Procurorilor rămâne o preocupare. Deşi CSP a primit o bază constituţională, GRECO regretă în special faptul că ministrul justiţiei şi Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii continuă să fie din oficiu membri ai acestui organ. De asemenea, aceasta subliniază faptul că încă nu au fost introduse proceduri formale clare privind instrucţiunile ierarhice adresate procurorilor. Pe de altă parte, GRECO salută reforma constituţională care prevede numirea Procurorului General pentru un mandat unic, care nu poate fi reînnoit şi publicarea Codului de etică al procurorilor.

În ceea ce priveşte judecătorii, GRECO regretă cu tărie faptul că Ministrul Justiţiei şi Procurorul General sunt încă din oficiu membri ai Consiliului Superior al Magistraturii. În acelaşi timp, GRECO salută publicarea şi distribuirea Codului de conduită profesională şi etică a judecătorilor şi adoptarea comentariilor la Cod. Mai mult, raportul recunoaşte progresul în abordarea problemei întârzierilor nejustificate în judecarea cauzelor şi în creşterea transparenţei hotărârilor şi deciziilor judecătoreşti.

GRECO solicită autorităţilor moldoveneşti să raporteze cu privire la punerea în aplicare a recomandărilor în aşteptare până la 30 iunie 2020.

Textul integral al comunicatului GRECO:  https://www.coe.int/en/web/greco/-/moldova-should-step-up-efforts-to-combat-corruption-in-respect-of-mps-judges-and-prosecutors-report-by-council-of-europe-anti-corruption-body, anunță Secţia relaţii publice a Procuraturii Generale.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus