Comisia economie, buget și finanțe (CEB) a audiat Raportul privind activitatea Consiliului Concurenței (CC) pentru anul 2018.
Raportul a fost prezentat de către Președintele Consiliului Concurenței (CC), Marcel Răducan, prealabil fiind aprobat prin Decizia plenului CC, DAP nr.39 din 29.05.2019 și este accesibil publicului interesat pe pagina www.parlament.md.
Înainte de audierea Raportului, CEB a primit mai multe sesizări de la cetățeni asupra unor situații care nu sunt pe deplin controlate de CC. Ne putem referi în special la sesizările legate de investigațiile pornite în 2018.
Ca exemplu, la 19 ianuarie 2018 a fost inițiată o investigație asupra unei presupuse înțelegeri de cartel ce a avut o poziție dominantă pe piața publicității. Investigația pornită nu s-a încununat cu rezultate sesizabile pentru opinia publică.
Alt caz, în luna mai 2018 mai mulți petroliști de pe piața Republicii Moldova au majorat concomitent prețurile la carburanți, practic indicând asupra unei înțelegeri de cartel. Consiliul Concurenței a fost sesizat și a inițiat o investigație în acest sens, dar nici până în acest moment rezultatele investigației nu confirmă înțelegerea de cartel și cei implicați nu au răspuns pentru faptele lor.
Raportul privind activitatea Consiliului Concurenței pentru anul 2018, prezentat de dl. Marcel Răducan, de asemenea, nu conține un raport al auditului de performanță, deoarece nu au primit din partea Curții de Conturi un audit pentru perioada de raportare.
Comisia economie, buget și finanțe a observat, că CC conform Programului de dezvoltare pe 2018 – 2020 a avut de raportat mai multe acțiuni specifice și anume, din - 37 acțiuni prevăzute de Program doar - 7 acțiuni au fost realizate, iar termenul de executare a - 18 dintre ele a expirat în 2018. Acest fapt ne vorbește, că marea majoritate a acțiunilor prevăzute în Programul din domeniul concurenței și ajutorului de stat nu au fost îndeplinite. Această stare de lucruri trebuie să trezească semne de alertă la agențiile de supraveghere și în primul rând la CEB, Parlament, pentru că acțiunile priveau o mai bună reglementare a pieței produselor.
Au fost inițiate - 34 de investigații pe încălcarea legislației concurențiale în anul 2018, marea parte dintre ele au fost pe domeniul anticoncurențial al unor autorități publice – 11, și acorduri anticoncurențiale - 9, concentrări economice ne-notificate și concurență neloială câte - 5 în ambele cazuri, abuz de poziție dominantă în - 4 cazuri.
Au fost finalizate - 31 de investigații, dintre care - 10 cazuri de acorduri anticoncurențiale, - 9 cazuri de acțiune anticoncurențială, sunt derulate și alte investigații.
Precum s-a menționat anterior, multe din investigațiile cu rezonanță publică nu au fost duse la un bun sfârșit și nu facilitează o percepție publică pozitivă de rezolvare a cazurilor de interes public.
Cu privire la Raportul de performanță, se constată că 7 din 8 indicatori planificați pentru anul 2018 au fost atinși, înregistrând devieri pozitive.
Conform datelor Raportului Consiliului Concurenței, impactul calculat asupra bunăstării consumatorilor a înregistrat o creștere cu 51.337.000 lei față de indicatorul propus. Acest indicator îmbunătățit s-a datorat finalizării mai multor cazuri de stabilire a legislației concurențiale cu impact asupra bunăstării consumatorului.
Numărul proceselor verbale de cercetare prin prisma respectării legislației concurențiale a plasării publicității constituie 64 unități.
În concluziile sale, Comisia a reiterat necesitatea informării de către CC asupra implicării insuficiente în 2018 a autorităților publice la realizarea programului care face parte din Acordul de asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană.
Este necesar ca în continuare Consiliul Concurenței să evalueze barierele anticoncurențiale și ajustarea dreptului normativ de reglementare a mediului de afaceri, Legea concurenței.
Comisia economie, buget și finanțe a făcut o invitație expres către CC de a veni cu propunerea de modificare în cadrul legal.
Totodată, Comisia a solicitat CC efectuarea investigațiilor de cunoaștere a piețelor cel mai expuse riscurilor de limitare a concurenței pentru crearea și funcționarea mediului de concurență loială în Republica Moldova.
Comisia economie, buget și finanțe a luat act de Raportul prezentat privind activitatea Consiliului Concurenței și nivelul de implementare a Programului național în domeniul concurenței pentru anii 2017 - 2020. Susținând direcțiile alese de CC solicităm o implicare mai activă în realizarea accelerată a priorităților conținute în acest program.
Comisia economie, buget și finanțe
Trimite e-mail | Printeaza
Economie
26.07.2019Comisia economie, buget și finanțe a audiat Raportul privind activitatea Consiliului Concurenței pentru anul 2018
Comentarii (0)