Trimite e-mail | Printeaza
Sanatate
10.09.2019

A fost dat startul proiectului "Progresul cu privire la acoperirea universală cu servicii de sănătate în Moldova"

A fost dat startul proiectului

Marți, 10 septembrie curent, în cadrul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a avut loc lansarea oficială  a proiectului "Progresul cu privire la acoperirea universală cu servicii de sănătate în Moldova",prevăzut pentru o perioadă de 4 ani.

Obiectivele de baza trasate în proiect sunt alocarea adecvată a resurselor financiare ale asigurărilor obligatorii de asistență medicală în vederea acoperirii pachetului de servicii pentru sănătate în baza unor analize obiective a situației din sector, îmbunătățirea coordonării și distribuirii resurselor și serviciilor în domeniul asistenței medicale la nivel local, precum și implicarea activă a utilizatorilor de servicii și a societății civile în guvernarea și supravegherea reformelor sistemului de sănătate, cu accent special pe cheltuielile pentru sănătate.

Realizarea proiectului va fi asigurată de Banca Mondială și de Crucea Roșie Elvețiană cu suportul financiar al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare SDC în Republica Moldova, în valoare de 4,47 milioane de franci elvețieni, anunță Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

În cadrul evenimentului, secretarul de stat al Ministerului, Alexadru Voloc, a adus mulțumiri partenerilor externi implicați în proiect, exprimând încrederea în continuitatea și reușita lui.

“Este important ca toată lumea, indiferent de gen, locul de trai, venituri sau apartenență etnică, să aibă parte de servicii de calitate, fără costuri adiționale împovărătoare”, a declarat Viorica Crețu, directoarea adjunctă a Biroului de cooperare al Elveției, în cadrul conferinței.

Proiectul are o acoperire geografică la nivel național, iar beneficiarii finali sunt utilizatorii serviciilor de sănătate, în special din cea mai săracă grupă socială, afectați în prezent cel mai mult de cheltuielile pentru sănătate. Grupurile țintă includ autoritățile publice centrale și locale, instituțiile și profesioniștii din domeniul sănătății, Compania Națională de Asigurări în Medicină, Agenția Națională de Sănătate Publică, Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, membrii Comisiei parlamentare de specialitate, precum și organizațiile societății civile (ONG-uri, grupuri de pacienți etc).

Colaborarea dintre SDC și Banca Mondială, începută în 2018 prin evaluarea cheltuielilor publice, a permis identificarea celor mai importante obstacole în asigurarea finanțării publice a sectorului sănătății și a echității în acordarea asistenței medicale. Astfel, proiectul va acorda asistența și expertiza necesară pentru îmbunătățirea capacității de finanțare și guvernare a sistemului de sănătate, precum și pentru consolidarea capacităților de procurare și furnizare a serviciilor de sănătate ale instituțiilor abilitate. Asistență tehnică va fi oferită în instituționalizarea mecanismului de evaluare a tehnologiilor medicale (Health Technology Assessment), care va fi aplicat la ajustarea pachetului de servicii (Programul Unic) acoperit de asigurarea obligatorie de asistență medicală. Aceasta va permite eficientizarea și extinderea listei medicamentelor compensare, în conformitate cu criteriile epidemiologice, clinice, economice și cadrul fiscal. Crucea Roșie Elvețiană se va concentra pe sporirea răspunderii față de pacienți și populație prin crearea și consolidarea mecanismelor existente de responsabilitate socială.

Coordonarea proiectului la nivel național va fi realizată de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, care va asigura abordarea vastă a tuturor aspectelor legate de finanțarea durabilă și de furnizarea serviciilor de sănătate eficiente, accesibile și de bună calitate.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus