CNA şi Consiliul Europei vor intensifica colaborarea pe domeniul investigării mai multor tipuri de infracţiuni de corupţie, în special celor ce vizează licitaţiile pentru achiziționarea medicamentelor, care implică companii farmaceutice internaţionale, dar şi din domeniul financiar-bancar. Despre aceasta a discutat şeful CNA, Ruslan Flocea, în cadrul unei întrevederi de lucru cu Igor Nebyvaev, șeful Departamentului crimelor economice și cooperare din cadrul Consiliului Europei şi managerul proiectului „Controlul corupției prin aplicarea legii de combatere și prevenire" (CLEP), Julia RE.
Directorul CNA a optat pentru intensificarea colaborării dintre autorităţile moldovene şi Consiliul Europei în investigarea și supravegherea modului de desfășurare a licitațiilor pentru achiziționarea medicamentelor de la companiile farmaceutice internaționale. Potrivit lui Flocea, transparența deficitară a proceselor de achiziţii publice, stabilirea prețurilor înalte, limitarea accesului mai multor ofertanți și prevederile legislative ambigue sunt printre principalele cauze care generează trucarea licitaţiilor şi prejudicierea statului. „Schimbul operativ de informaţii privind calitatea şi onestitatea participanţilor la licitaţii, în special a celor care desfăşoară activitatea în afara ţării, ar fi de mare folos autorităţilor în vederea prevenirii apariţiei pe piaţă a unor actori de rea-credinţă", a menţionat şeful CNA.
Potrivit CNA, Nebyvaev şi-a exprimat disponibilitatea de a oferi suport ofiţerilor CNA pe acest gen de fraudă, dar şi pe segmentul altor infracţiuni de corupţie. Oficialul a dat asigurări că instituţia pe care o reprezintă va sprijini autorităţile inclusiv pe domeniul investigaţiilor ce vizează devalizarea sistemului financiar-bancar şi va acorda asistenţă, în limitele competenţelor sale, pe partea de recuperare a banilor delapidaţi.
Amintim că, CNA are în gestiune mai multe dosare privind licitațiile trucate în medicină, dar şi cauze penale ce vizează încălcarea regulilor de creditare de către factorii de decizie ai unor bănci comerciale - fapt care a condus la cea mai mare devalizare a sistemului financiar bancar din Republica Moldova.