Premierul Maia Sandu a prezidat astăzi, la Bruxelles, cea de-a cincea reuniune a Consiliului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, potrivit unui comunicat difuzat de guvern. Uniunea Europeană salută viziunea și primele acțiuni ale Guvernului Sandu în domeniul statului de drept și își reconfirmă sprijinul în continuare pentru agenda ambițioasă a actualei guvernări de la Chișinău. „Prezența dumneavoastră aici este un semn al importanței pe care o acordați parteneriatului nostru și vă asigur că și Uniunea Europeană alocă aceeași importanță relațiilor sale cu Moldova”, a declarat astăzi Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate în cadrul conferinței de presă care a încheiat cea de-a cincea reuniune a Consiliului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană.
„Trebuie să ne asigurăm că parteneriatul nostru evoluează în timp și de aceea astăzi am convenit să actualizăm agenda de asociere și să stabilim noi priorități pe baza cărora să evolueze Acordul de Asociere și Acordul de Liber Schimb în următorii ani. Suntem gata să creștem asistența financiară pentru a sprijini agenda ambițioasă a Guvernului. Sperăm să eliberăm prima tranșă macrofinanciară în curând. Toate acestea sunt un semnal clar al aprecierii pe care o avem față de reformele pe care le-ați făcut deja”, a mai adăugat înaltul oficial UE, menționând că reforma sistemului judiciar și cea a Procuraturii sunt chestiuni vitale, care vor permite crearea unui mediu de afaceri mai puternic și vor stimula investițiile.
La rândul său, Premierul Maia Sandu a mulțumit pentru sprijinul financiar și asistența tehnică de care beneficiază Republica Moldova în toate domeniile. „E îmbucurătoare reconfirmarea acestei noutăți, că putem să obținem cele două tranșe din asistența macrofinanciară până la sfârșitul acestui an”, a precizat Premierul.
Totodată, Maia Sandu a reiterat angajamentul Guvernului de a implementa prevederile Acordului de Asociere cu UE: „Aceste lucruri se fac în primul rând pentru cetățenii Republicii Moldova, indiferent dacă vorbim despre reforme care să îmbunătățească mediul economic, cel de afaceri sau dacă vorbim de reformele în justiție. O să mergem înainte, avem sprijinul instituțiilor europene și cel mai important - avem sprijinul cetățenilor din țară care își doresc să li se facă dreptate, să aibă justiție acasă, să știe că banii publici, proprietatea publică sunt în siguranță, la fel și investițiile private”.
Din componența delegației Republicii Moldova la Bruxelles fac parte Vicepremierul pentru Reintegrare, Vasile Șova; Ministrul Afacerilor Externe, Nicolae Popescu; Ministrul Economiei și Infrastructurii, Vadim Brînzan; Ministrul Finanțelor, Natalia Gavrilița și Ministrul Justiției, Olesea Stamate.
Consiliul de Asociere reprezintă formatul de dialog instituționalizat între RM-UE, la cel mai înalt nivel în ierarhia structurilor comune create prin Acordul de Asociere. Reuniunile Consiliului de Asociere se organizează anual, delegațiile fiind conduse de Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate și Prim-ministrul Republicii Moldova.
La finalul reuniunii Republica Moldova și UE au aprobat un comunicat comun care poate fi citit aici.
Trimite e-mail | Printeaza
Economie
30.09.2019Uniunea Europeană confirmă că Moldova va primi două tranșe din asistența macrofinanciară până la sfârșitul anului
Comentarii (0)