Parlamentul a aprobat, în două lecturi, proiectul de Lege pentru ratificarea Amendamentelor, prin schimb de scrisori, la Acordul de finanțare cu Asociația Internațională pentru Dezvoltare (AID) și la Acordul de împrumut cu Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD) în vederea realizării Proiectului de modernizare a administrării fiscale.
Amendamentele propuse au obiectivele de a spori performanța proiectului și de a asigura obiectivele de dezvoltare, precum și de a alinia mai bine proiectul la activitățile curente de modernizare fiscală ale Serviciului Fiscal de Stat (SFS).
În argumentarea proiectului de lege pentru ratificarea Amendamentelor se arată că acestea introduc o nouă abordare – finanțarea bazată pe rezultate.
Printre indicatorii în sprijinul activității proiectului se numără acordarea finanțării pentru eficiența politicilor fiscale și ale administrării fiscale, inclusiv consolidarea capacității operaționale a SFS prin majorarea valorii nominale a cotelor specifice și minime ale accizelor pentru toate produsele de tutun din cadrul poziției tarifare 240220 pentru anul 2021 cu cel puțin 15% față de 2020; asigurarea impozitării cu TVA a livrărilor de bunuri ale subiecților insolvabili în baza principiului taxării inverse; posibilități mai bune de utilizare a paginii web a SFS; consolidarea capacității angajaților de a presta servicii contribuabililor, inclusiv prin elaborarea unui manual; implementarea unui instrument electronic de sondaj al contribuabililor.
De asemenea, se are în vedere modernizarea infrastructurii și sistemului IT – acordarea suportului pentru achiziția și instalarea unui sistem integrat de administrare fiscală, inclusiv furnizarea de hardware și software relevante și organizarea instruirilor, instrumente de raportare managerială și gestionare a documentelor.
Bugetul Proiectului de modernizare a administrării fiscale va rămâne nemodificat în urma ratificării amendamentelor.
Amendamentele au fost semnate la Chișinău, pe 2 august 2019, iar pentru a intra în vigoare urmează a fi ratificate de Parlament și publicate în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.
Acordul de finanțare între Moldova și AID și Acordul de Împrumut între Moldova și BIRD au intrat în vigoare la 16 decembrie 2016 și reprezintă tratate care sprijină programul de reformă al Guvernului prin finanțarea Proiectului de modernizare a administrării fiscale. Acordul de finanțare cu AID prevede contractarea unui împrumut în sumă de 5,3 milioane de drepturi speciale de tragere (DST), iar Acordul de împrumut cu BIRD - în valoare de 12,58 milioane de dolari SUA, anunță Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.
Trimite e-mail | Printeaza
Economie
04.10.2019Amendamentele la acordurile cu AID și BIRD privind proiectul de modernizare a administrării fiscale, aprobate de Parlament
Comentarii (0)