Împrumutul va fi oferit în mai multe tranșe, prima tranșă fiind de 25 mln de euro. Împrumutul BEI va ajuta la implementarea Strategiei de gestionare a deșeurilor 2013-2027 din Republica Moldova, în implicarea proiectelor ce vizează modernizarea și dezvoltarea sistemelor și instalațiilor de gestionare a deșeurilor solide în opt regiuni din țara noastră. Proiectele vor asigura localitățile cu noi sisteme de colectare, instalații de tratare a materialelor și a deșeurilor biologice și noi depozite regionale sanitare pentru toată populația urbană și pentru circa trei milioane de locuitori din mediul rural.
Proiectele vor avea drept obiectiv reducerea impactului negativ asupra mediului și sănătății oamenilor, prin modernizarea sistemelor de colectare a deșeurilor și colectării separate a materialelor reciclabile și a deșeurilor biologice, precum și reabilitării a gropilor de gunoi sau închiderea acestora.
Astfel, suportul financiar va oferi un sprijin investițional în timp util pentru transpunerea legislației UE în sectorul de gestionare a deșeurilor, așa cum este stipulat în Acordul de asociere Moldova-UE.
Împrumutul BEI va finanța până la 50% din costurile totale ale diferitelor componente, cu fonduri rămase care vor fi furnizate de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), subvenții de investiții de la Platforma de investiții de vecinătate (PNI) și Europa de Est pentru energie Parteneriatul pentru eficiență și mediu (E5P), fonduri proprii care vor fi contribuite de autoritățile naționale și beneficiarii finali și asistență tehnică suplimentară oferită de alți donatori internaționali (precum GIZ și Agenția Cehă de Dezvoltare).
Reprezentantul BEI, Antonio Castillo, a comentat: „Aceasta este prima operațiune a unei bănci din UE, care contribuie la modernizarea infrastructurii deșeurilor solide din Moldova. Ea va îmbunătăți condițiile de viață ale oamenilor din țară, asigurând o sănătate publică mai bună și un mediu mai curat prin servicii îmbunătățite de gestionare a deșeurilor. Aceasta va face ca Moldova să se apropie de standardele europene, în conformitate cu Strategia de gestionare a deșeurilor a Guvernului.”
Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Georgeta Mincu a precizat: ”Această finanțare reprezintă prima intervenție de fonduri în programul complex pentru crearea și modernizarea infrastructurii de gestionare a deșeurilor solide în conformitate cu cele mai bune practici ale UE în toată țară. Guvernul Republicii Moldova va contribui, de asemenea, cu resursele proprii. Încurajăm parteneri externi cu obiective comune de dezvoltare să se alăture acestei inițiative".
Banca Europeană de Investiții (BEI) se angajează să sprijine Republica Moldova după semnarea Acordului de asociere UE-Moldova din iunie 2014, care include un Acord de liber schimb profund și cuprinzător (AA / DCFTA). Acest acord va conduce la legături politice și economice mult mai strânse cu UE în cadrul Parteneriatului estic.
Fiind cel mai mare împrumutat multilateral și creditor în volum, BEI oferă finanțe și expertiză pentru proiecte de investiții solide și durabile care contribuie la promovarea obiectivelor politicii UE. Mai mult de 90% din activitatea BEI este concentrată pe Europa, dar sprijină și politicile externe și de dezvoltare ale UE.
Parteneriatul pentru eficiența energetică și mediul din Europa de Est (E5P) este un fond multi-donator, de 200 de milioane EUR, destinat să încurajeze investițiile municipale în proiecte de eficiență energetică și de mediu în țările Parteneriatului Estic. E5P a fost inițiat de Suedia în timpul președinției UE în 2009. Fondul contopește contribuțiile financiare din partea UE și un grup de 21 de națiuni, care sunt apoi folosite pentru a utiliza fonduri naționale și împrumuturi de la instituțiile financiare internaționale. Participanții la fondul E5P pentru Armenia includ: Uniunea Europeană, Republica Cehă, Danemarca, Germania, Lituania, Norvegia, Polonia, Suedia și Fondul de afaceri din Taiwan. Armenia contribuie, de asemenea, la E5P.
Platforma de investiții de vecinătate (PIP) mobilizează finanțări suplimentare pentru finanțarea proiectelor de infrastructură cu capital intensiv în țările partenere din UE, acoperite de Politica Europeană de Vecinătate (PEV), în sectoare precum transport, energie, mediu și dezvoltare socială, anunță Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.