Cabinetul de miniștri a aprobat Regulamentul cu privire la crearea, menținerea, dezvoltarea, gestionarea și finanțarea fondului genetic de culturi agricole.
Regulamentul stabilește cine are dreptul de a crea fonduri genetice de culturi agricole, lista cărora va fi aprobată de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului(MADRM), în calitate de organ central de specialitate modalitatea de creare, inclusiv, menținerea, dezvoltare, gestionare și finanțare a fondului genetic, precum și componentele Fondului.
Adoptarea proiectului va facilita crearea de soiuri și hibrizi noi, rezistenți și productivi, fără utilizarea pesticidelor şi insecticidelor pentru o agricultură ecologică și sustenabilă, va menține varietăților tradiționale locale, adoptate la condițiile de mediu, care devin tot mai solicitate, precum soiurile Viorica, Feteasca Alba, Neagra, Rară Neagră. De asemenea, va atrage interesul producătorilor agricoli pentru produsele autohtone și va promova patrimoniu imaterial al țării, precum și va crea instrumentul pentru monitorizarea mijloacelor bugetare alocate pentru întreținerea fondului genetic.
În același context, Georgeta Mincu a precizat că adoptarea acestui act normativ este necesară pentru: ”A preveni dispariția resurselor genetice vegetale, provenite din varietățile locale de semințe, care sunt adaptate la condițiile climaterice locale, pentru a susține și dezvolta știința agricolă din Republica Moldova, domeniul de cercetare și inovare din cadrul instituțiilor de profil, precum și pentru a adapta soiurile noi la schimbările climatice și a înțelege caracteristicile agrobiodiversităţii ecologice şi sociale în vederea creării unui ecosistem durabil, dar în același timp pentru a dezvolta soiuri noi solicitate de piață, și a oferi material săditor agenților economici care activează în domeniul agricol”.
Elaborarea și aprobarea Regulamentului face parte din Planul de Acțiuni a Guvernului pentru anul 2019, capitolul „Agricultura”, pct. 5.
Potrivit Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, până în prezent, Republica Moldova nu deținea un Registru al fondului genetic de culturi agricole – de câmp, legumicole, pomicole, nucifere, bacifere şi viţa-de-vie. În țările membre UE conform bunelor practici, fiecare stat are un Fond genetic al soiurilor autohtone, pe care îl conserveaza și valorifică conform necesitaților naționale.
Trimite e-mail | Printeaza
Politic
21.10.2019Guvernul a aprobat Regulamentul privind crearea, menținerea, dezvoltarea, gestionarea și finanţarea fondului genetic de culturi agricole
Comentarii (0)