Trimite e-mail | Printeaza
Economie
01.11.2019

Ministerul Finanțelor a propus spre discuții publice un proiect de lege privind achizițiile în domeniul utilităților publice

Ministerul Finanțelor a propus spre discuții publice un proiect de lege privind achizițiile în domeniul utilităților publice

Proiectul de Lege privind achizițiile în sectorul energetic, al apei, al transporturilor și al serviciilor poștale a fost discutat pe 31 octombrie în cadrul unor consultări publice, organizate de Ministerul Finanțelor.

Potrivit ministrului Finanțelor, Natalia Gavrilița, proiectul de lege are ca scop alinierea la cadrul juridic european privind achizițiile efectuate de entitățile care își desfășoară activitatea în sectoarele apei, energiei, transporturilor și serviciilor poștale. Totodată, ministrul a mai spus că una dintre prioritățile echipei ministeriale este asigurarea transparenței și eficienței sistemului de achiziții publice.

„Noi credem că achizițiile trebuie să fie transparente. Un sistem electronic poate oferi transparență și eficiență. Acesta trebuie să fie accesibil și ușor de utilizat pentru toți actorii și să ofere toate specificațiile și funcționalitățile de care este nevoie”, a declarat Natalia Gavrilița.

Proiectul se va aplica la activitățile ce țin de punerea la dispoziție sau exploatarea rețelelor fixe destinate furnizării de servicii publice în domeniul producerii, transportului sau distribuției de gaze sau energie termică, apă potabilă și energie electrică.

Documentul va reglementa și achizițiile ce țin de punerea la dispoziție sau exploatarea rețelelor destinate să furnizeze un servicii publice în domeniul transportului feroviar, prin sisteme automate, troleibuz, autobuz sau pe cablu.

Potrivit Ministerului Finanțelor, proiectul vizează și contractele de achiziții sectoriale, a căror valoare estimată, fără taxa pe valoarea adăugată, este egală cu sau mai mare decât următoarele praguri:

a) pentru contractele de produse și de servicii, precum și pentru concursurile de soluții - 800 000 de lei;

b) pentru contractele de lucrări  - 2 000 000 de lei;

c) pentru contractele de achiziții care au ca obiect servicii sociale și alte servicii specifice – 1 000 000 de lei.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus