Trimite e-mail | Printeaza
Economie
03.12.2019

Anatol Usatîi către Ambasadorul Chinei, Zhang Yinghong: „Republica Populară Chineză poate deveni una din destinațiile prioritare la export pentru producătorii autohtoni de produse agroalimentare”

Anatol Usatîi către Ambasadorul Chinei, Zhang Yinghong: „Republica Populară Chineză poate deveni una din destinațiile prioritare la export pentru producătorii autohtoni de produse agroalimentare”

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi, a avut o întrevedere cu ambasadorul Republicii Populare Chineze la Chișinău, Zhang Yinghong. În cadrul ședinței a fost discutată dinamica relațiilor moldo-chineze în domenii strategice, cum ar fi infrastructura drumurilor, sectorul feroviar, eventuale proiecte investiționale, tehnologiile informaționale și altele.

De asemenea, oficialii au discutat despre procesul de negociere a Acordului de Comerț Liber, pe parcursul anului 2018 fiind deja organizate 3 runde de negocieri, iar în timpul apropiat ambele Părți urmează să identifice perioada desfășurării următoarei runde.

„Apreciem relațiile comercial-economice bilaterale între țările noastre, China este cel mai mare importator și exportator de bunuri la nivel mondial și printre principalii parteneri comerciali ai Republicii Moldova. În acest sens, încurajăm companiile chineze să participe în activitatea ZEL-urilor, Parcurilor Industriale din Republica Moldova, precum și parcului IT “Tekwill” care oferă condițiile atractive pentru investitori străini”, a precizat ministrul Anatol Usatîi.

Excelența Sa, Ambasadorul Zhang Yinghong, a reiterat despre necesitatea finalizării negocierilor și semnării în termeni proximi a Acordului de Comerț Liber între Moldova și China, precum și deschiderea de a organiza cea de-a IX-a sesiune a comisiei interguvernamentale moldo-chineze de cooperare economică, ce urmează să se desfășoare la Beijing, China, ceea ce ulterior va contribui la înregistrarea unui salt nou și calitativ al relațiilor comercial-economice bilaterale.

Pe teritoriul Republicii Moldova activează 86 de companii cu capital chinez, capitalul investit fiind în valoare de aproape 6,76 milioane de lei. Principalele domenii de interes pentru investitorii chinezi sunt: sectorul agricol, infrastructură, industria farmaceutică și biomedicina, IT, inteligența artificială și tehnologiile lingvistice, industria grea și producerea mașinilor industriale, turism, anunță un comunicat al Ministerului Economiei și Infrastructurii.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus