Parlamentul a adoptat astăzi în prima lectură proiectul de lege pentru modificarea Legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar.
În discursul său, vicepremierul Serghei Pușcuța a subliniat necesitatea și importanța acestui proiect pentru întreaga societate, în mod special pentru angajații din sectorul bugetar: „Proiectul implică costuri financiare estimate la 372 milioane lei în calcul anual, iar cheltuielile respective sunt prevăzute în proiectul bugetului de stat pe anul 2020 și pe termen mediu pentru anii 2021-2022. Măsurile propuse vor fi însoțite și de majorarea valorii de referință prevăzute în cadrul legii bugetului de stat pentru anul 2020 cu un cost total de peste 1,2 miliarde lei”.
Potrivit Ministerului Finanțelor, principalele modificări se referă la unificarea claselor de salarizare pentru profesori/învățători/educatori, costul măsurii fiind de 98 milioane. Cei 17587 de angajați vor beneficia de o majorare de salariu cuprinsă între 750 și 980 lei. De asemenea, va fi majorată clasa de salarizare pentru directori, directori-adjuncți din instituțiile de educație timpurie, învățământ preșcolar, gimnazial, liceal, profesional-tehnic, costul măsurii fiind de 153 milioane lei. Cei 4 mii de angajați vor beneficia de o majorare a salariilor cuprinsă între 820 și 2660 lei.
Și primarii/viceprimarii de oraș/sat/comună cu populația de la până la 20 mii locuitori vor beneficia de majorarea clasei de salarizare. Costul acestei majorări este de 9,2 milioane lei și vizează 977 de angajați. Aceștia vor beneficia de o majorare a salariilor curprinsă între 1320 și 1920 lei. Totodată, vor fi echivalate clasele de salarizare ale angajaților din sistemul penitenciar cu funcții similare celor din domeniul oridinii publice și securitate a statului. Costul măsurii este de 22,4 milioane lei și vizează 1470 unități de personal, care vor beneficia de o creștere a salariilor cu o valoare cuprinsă între o mie și două mii lei.
De asemenea, vor fi majorate clasele de salarizare pentru unele funcții din domeniul apărării naționale și securitate a statului. Costul măsurii este de 12 milioane de lei. Cei 3600 de angajați din domeniu vor beneficiar de o majorare a salariilor cuprinsă între 500 și 2600 lei. Majorarea claselor de salarizare va viza și unele funcții din domeniul culturii, precum: bibliotecari, muzeografi și restauratori. Costul măsurii este de 25 milioane lei, iar valoarea creșterii salariale va fi cuprinsă între 920 și 2180 lei.
Vor fi majorarte și clasele de salarizare pentru unele funcții din domeniul învățământului, asistenței sociale, precum: bucătări, dădacă, asistenți sociali. Costul măsurii este de 43 milioane de lei, și vizează 13940 unități de personal care vor beneficia de o majorare a salariilor cu 350-530 lei. Unele funcții din domeniul sportului, precum antrenori și salvatori, de asemenea vor beneficia de majorarea clasei de salarizare. Costul măsurii este de 2,4 milioane lei și vizează 230 de beneficiari. Acești angajați vor avea salarii mai mari cu 850-2700 lei.
De asemenea, proiectul prevede majorarea sporului pentru deținătorii de titluri onorifice, precum și introducerea premiului anual în mărime de 50% din salariul de bază, modul de acordare a căruia va fi stabilit de Guvern.
Reamintim că, în vederea reformării sistemului de salarizare în sectorul bugetar, Parlamentul a adoptat legea nr. 270/2018 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, cu implementare din 1 decembrie 2018.
Trimite e-mail | Printeaza
Economie
06.12.2019Circa 44 mii de angajați din sectorul bugetar vor beneficia în anul 2020 de majorări salariale curprinse între 8 și 63 la sută
Comentarii (0)